söndag 26 mars 2017

Inte bättre ljud med DAB-tekniken i norsk radio

NRK medger att DAB+ inte innebär en kvalitetsförbättring. Tungt argument för DAB avlivat.
Ett aktuellt argument mot DAB+ är att ljudkvaliteten är sämre än FM. Tidningen Stereo+ har testat ljudkvaliteten med hjälp av professionell utrustning hos NRK. Man testade DAB+ med olika bitrates från 24 till 128 kbps. Med 128 kbps AAC uppnådde man goda resultat i förhållande till referensen CD-kvalitet 192 kbps mp2.

Däremot märks skillnaden vid det som är vanligast i DAB-nätet AAC 96 kbps SBR med kvalitetsförsämring. Man kommer också att sända med 48 och 32 kbps men det fungerar inte för musik.
NRK liksom dess tekniker Bjørn Aarseth är helt öppna med DAB+ inte är avsett för de som vill ha det bästa ljudet antingen i bilen eller hemma i stereoanläggningen Det har heller aldrig varit meningen. Det virker likevel ganske klart at DAB+ ikke dekker behovet for de som primært er opptatt av lydkvalitet.

Testarna menar att DAB-radioen du kjøper for å ta med på hytta, vil sannsynligvis spille dårligere enn din gamle FM-radio.

Men ska du höra på musik från NRK via stereoanläggningen är valet nätradio. Där finns inte samma bandbreddsproblem som på DAB+. Detta innebär att du kan köra med högre bithastighet, och därmed högre kvalitet. NRK sändningar på nätet når ända upp till 320 kbps vilket är överlägset både FM och DAB+.

Läs hela artikeln i Stereo+

I bl.a. Stortingsmedlingen nr 30 2006/07 konstaterades bl.a. att det är grunn til forvente at lytterne faktisk vil få et vesentlig bredere tilbud digitalt enn ana­ logt samt at lydkvaliteten forbedres. 

Det är således inte sant som NRK påstår att det inte varit meningen att med DAB+ öka ljudkvaliteten. Dessutom var hög ljudkvalitet ett av huvudmotiven när man under 1980-talet utvecklade DAB-tekniken i München. Man ville komplettera FM-radion för att uppnå en ännu bättre - en Hifi upplevelse - främst i bilar. Men då utgick man ifrån att ett mindre antal kanaler skulle dela på en multiplex och därmed ge en bandbredd per kanal långt utöver dagens FM-radio. Idag prioriteras kvantitet framför kvalitet i DAB-näten.

Det har senaste året framförts mycket kritik mot den bristfälliga ljudupplevelsen med DAB+ inte bara via stereoanläggningar utan även i bilar. Sådan kritik finns även i andra länder än Norge som i DAB:s moderland Storbritannien. Bl.a. att musik blir alltför diskant och ibland associeras med inslag av ”glaskross”.

Se även video