onsdag 29 mars 2017

Opinion för skattefinansierad public service i Danmark

Varannan dansk litar inte på hur public service använder licensmedlen
En mätning av Norstat visar att en majoritet, 36 procent, nu föredrar att DR finansieras via skattsedeln istället för den halvårsvisa betalningen av en licens (d.v.s. en medieavgift per halvår 1238 Dkr). 34 procent vill behålla avgiften. Detta överraskar inte politikerna i Folketinget.  Dansk Folkepartis medieordförande Morten Marinus menar att tiden är inne för en skattefinansiering bl.a. för att lösa problemet med ca 270.000 svarttittare (ett antal som ökat med 13% sedan 2013).

Enhedslistens medieordörande Søren Søndergaard, delar uppfattningen att tillståndssystemet är föråldrat. Dagens public service en social infrastruktur som vägar och broar, som bara kan finansieras på socialt helt accepterat sätt. När en ensam arbetslös måste betala samma avgift som två högutbildade akademiker, är tiden över för licenssystemet, säger Sondergaard till Alltinget.

Både SF och Socialdemokraterna har öppnat för en skattefinansierad modell. Även regeringspartiet Venstre ser detta som en bra idé. I grund och botten, kan jag enkelt se en fördel för att finansiera det genom beskattning. Främst kan man att hävda att finansieringen kommer att vara socialt balanserad, säger medieordförare Britt Baker (V) till Alltinget.

Men denna offentliga och politiska flirt med avskaffandet av licensen bekymrar Frands Mortensen, mediaprofessor vid Aarhus Universitet. Han befarar att en skattefinansiering kommer att ge politikerna alltför mycket makt över public servicebolagets innehåll ifall  DR:s budget kommer upp i de årliga budgetförhandlingarna. Det kommer att göra det lättare för politikerna att bestämma innehållet i sändningarna. Idag kan man inte be ministern att redogöra för hur DR drivs på grund av att ansvaret ligger hos DR:s styrelse, säger Mortensen.

Enligt en YouGov opinionsmätning litar 56 procent av danskarna inte på att DR använder sina intäkter på rätt sätt för sitt public serviceuppdrag. 22 % litar "i viss mån" på DR , medan totalt 17 procent har förtroende för licenshanteringen.

Mätningen kommer efter det har varit en del uppmärksammade problem med Danmarks Radio. Detta gäller vid transport av en tidigare USA-korrespondents hustrus häst över Atlanten och en nyhetschefs flygningar till och från arbetet. Jeg synes måske ikke, det er så overraskende et resultat. Vi har haft en periode med omtale af forskellige typer sager, der taler lidt ind i noget med driften. Jeg kan godt forstå det, men det ændrer ikke på, at det ærgrer mig, säger Lasse Bastkjær Jensen, kommunikationschef hos DR, till Metroxpress.

I Norge och Sverige har nu påbörjats utredningar om den framtida finansieringen av public service. Finland har redan infört en medieavgift som betalas via skattsedeln.

Läs även
Danska mediebranschen kan inte lappas och lagas längre
Borgerlig oenighet om framtida public servicefinansiering i Danmark
Hästskandal drabbar dansk public service i känsligt politiskt läge 

Dansk public serviceutredning föreslår stärkt DR. Bäddar för bråk