fredag 24 mars 2017

Ny undersökning i Norge: Endast 3 av 10 är positiva till DAB

Majoritet av norrmännen fortfarande emot digitalisering av radion.
I en undersökning som genomfördes av Respons Analyse svarar 55% av de tillfrågade att de är negativa till införandet av DAB-radio i Norge. Endast 31% är för. Det er vanskelig å få stor entusiasme for en omlegging som folk ikke oppfatter som et stort fremskritt. Dab betyr nok mer for dem som sender radio enn de som mottar radio, tror professor Frank Aarebrot, som är ansvarig för undersökningen.


Skepsis till DAB finns i alla åldersgrupper. 51 procent av de tillfrågade under 31 år är negativ till DAB-radio. 37 procent av alla tillfrågade säger att de inte har skaffat DAB-radio ännu. Detta motsvarar nästan 867.000 hushåll. Tidigare i veckan visade en mätning att radiolyssnandet i Nordlands fylke har minskat med 13,5% efter riksnäten slog av sina FM-sändare, från 74% till 64%. (NTB via Radionytt.no)

Rikskanalerna stängde sina FM-sändare i Nordland i januari och NRK slog av sina i centrala Norge i februari. Under året ska NRK och de två kommersiella nätverken P4 och Radio Norge stänga FM över hela landet. De flesta lokala stationer fortsätter att sända på FM.

I opinionsundersökning i somras visade det sig att 2 av 3 norrmän var emot att ersätta FM med DAB. På Facebook finns flera grupper några med tusentalet medlemmar mot FM-nedsläckningen. Men kraven på en uppskjuten FM-nedsläckning har avvisats av en majoritet i Stortinget. Det är främst Høyre och Arbeiderpartiet som står bakom övergången till DAB.

Läs även
Folkstorm i Norge mot DAB-radio
DAB-övergången: NRK och kommersiella nätverken blir förlorare