torsdag 8 februari 2018

Inget avtal om FM-släckning i Tyskland

Bakslag för DAB-lobbyn: 
Planen togs ur slutliga regeringsavtalet.
CDU/CSU och SPD har nu kommit överens om ett regeringskoaltionssavtal på 177 sidor. Men en mycket starkt polariserande mediefråga - digital radio - är nu borta från avtalet: Beslut om FM-avstängning under den kommande femåriga mandatperioden. Istället finns en icke-bindande formulering i avtalet. (se följande text)


Vi kommer att vidareutveckla reglerna för driftskompatibilitet i §48 telekommunikationslagen (TKG) med tanke på de förändrade kraven på digitalradio för att stärka digitalradions tillgänglighet. Vi vidtar åtgärder för att involvera alla aktörer i utvecklingen av digitalradioorganisationens inriktning på ytterligare fördjupa digitaliseringen av radio. Det finns dock en uttalad ambition att verka för att alla radiomottagare som säljs ska kunna ta emot även digital radio. I texten nämns inte ”DAB” utan enbart digitalradio.

I Tyskland finns det ett utbrett motstånd mot en FM-släckning. Särskilt de stora kommersiella radiobolagen vägrar gå över till DAB+, eftersom de fruktar räckviddsförluster. Enligt opinionsundersökningar i olika medier vill de allra flesta tyskar också behålla FM enligt Satellifax.

Idag finns det uppskattningsvis 100 miljoner FM-mottagare (fristående och i bil) i Tyskland. Radiolyssnadet veckovis är 85% på FM och 5% på DAB. Det finns också digitalradio på kabel, satellit och internet.

I koalitionsavtalet finns ett åtagande om en kraftig ökning av bredbandskapaciteten i Tyskland.

Läs även
A German FM Switch-Off Plan Rejected by Broadcasters and Listeners
Tyska regeringen avvisar förslag om DAB-tvång för radiomottagare