måndag 12 februari 2018

Public service: Varannan dansk vill kunna välja bort DR

foto: DR
Sex av tio anser att tv-licensen är för hög. 
Sannolikt väntar betydande DR-nedskärningar.
Snart kommer regeringen att presentera sitt förslag till en mediaavtal, som förväntas innehålla besparingar för DR. Nästan 52 procent säger i en ny enkätundersökning av Voxmeter för Ritzau att de bör kunna välja bort både tillgång och betalning till DR. 38% säger nej. 

Venstres medietalesman Britt Bager kommenterar det negativa opinionsutfallet och betonar att DR borde vara för alla. 
Det er overraskende og en smule alarmerende. Det er nogle tanker, som vi selvfølgelig har arbejdet med. Men vi har valgt at sige, at det er en del af velfærdsstaten, at vi har et medie for alle. Det er en form for demokratistøtte - en form for støtte til den dannende samtale, säger Britt Bager.

Dansk Folkepartis mediatalesman Morten Marinus tycker inte heller att man ska kunna välja bort DR. Der skal stadig være et sted, hvor man er sikker på, at man har et public service-udbud, hvor man kan få det leveret, som de kommercielle ikke vil. Men han menar också att det behövs ett förenklat DR och ett slankare DR. 

Licensen kostar cirka DKK 2500 kronor (SEK 3343) om året, och det är för mycket i förhållande till vad man får för pengarna, anser sex av tio i undersökningen. Samtidigt säger ungefär en tredjedel att DR bör skäras ned med 25 procent eller mer. Och en femtedel vill skära i DR med mindre än 25 procent. Ungefär samma andel vill inte att DR bör beskäras.

Flera parter har påpekat att besparingar på 12,5% av statsbudgetens totala budget är en bra lösning. Men DF vill minska en fjärdedel av budgeten partiets ordförande Michael Christiansen öppnade tidigare i veckan för att spara 10-12 procent i DR.

Läs även

Slutet för danska tv-licensen: Nu politisk majoritet för skattefinansiering.
Politiker kräver mer ekonomisk öppenhet av dansk public service
Dansk public service står inför en revolution