torsdag 29 oktober 2015

NRK varnar regeringen för ändrat beslut stänga FM-radio

Fortsatt FM-radio kan kosta public service 120 miljoner kronor extra per år.
BBC meddelade nyligen brittiska regeringen att man inte längre kan finansiera fortsatt DAB-utbyggnad. NRK, i spetsen för den norska DAB-utbyggnaden sedan mitten av 90-talet, har också stått för kostnaden tre miljarder kronor.   
I ett brev till sin ägare kulturdepartementet har NRK dock varnat för att företagets ekonomi är hårt belastad av DAB-utbyggnaden, men att kostnaderna förmodas falla med avstängningen av FM-nätet 2017. NRK varnar indirekt politikerna om vad som kommer att hända om de skulle ändra den kontroversiella planen att släcka FM-sändningarna.

NRK menar att det kommer att kosta bolaget mer än NOK 300.000 per dag att fortsätta på FM efter 2017 Den extra kostnaden skulle bli minst 120 miljoner per år. NRK-chefen Thor Gjermund Eriksen menar dock att dessa formuleringar i skrivelsen till regeringen inte är en varning. Vi bare pekte på noen fakta. Dette ble skrevet få dager etter at regjeringen hadde tatt sin beslutning om FM-slukking. Det kan like gjerne sees som en støtte til regjeringens politikk, säger Eriksen till Dagens Næringsliv.

BBC har sedan 90-talet varit den viktigaste drivkraften bakom det brittiska beslutet att satsa på DAB-radio. Ändå har överföringsnätet i Storbritannien ännu inte utvecklats till samma räckvidd som landets FM-nät.  Britterna har inte beslutat om eller när FM-nätet kan släckas till förmån för DAB. Vi är inte övertygade om att den här typen av ytterligare investeringar kommer att vara lönsamt, särskilt som digital lyssnande håller sig under 50 procent och DAB lyssnar bara utgör en del av detta, skriver BBC i ett brev till den brittiska regeringen.

Idag är 41 procent av det brittiska radiolyssnandet digitalt enligt Rajar. Det digitala lyssnandet består av DAB, DTV (via TV-nätet) och Internet. DAB står för större andelen.

Läs även