fredag 2 oktober 2015

Oligopol tog hem nya FM-tillstånd

Nya aktörer utan chans att sända reklamradio
De fyra vakanta FM-tillstånden för reklamradio  (Stockholm (2), Göteborg och Åre) har nu tilldelats Bauer (fd SBS) och MTG efter en sluten auktion hos Myndigheten för radio och tv. Det handlar om The Voice, Vinyl, NRJ och Lugna Favoriter. De övriga sökande var Stockholm College Radio, DB Media och Skärgårdsradion. De sänder idag kommersiell närradio i Stockholm resp. Skåne.
Till skillnad mot exempelvis Storbritannien där programprofil avgör är det i Sverige endast finansiell styrka som avgör hur staten utdelar tillstånd.

Tillstånden blev vakanta 2014 då MTG Radio lade ned Radio 1 i Stockholm och Bandit i Östersund/Åre, medan SBS Radio slutade att sända Radio 107.5 i Stockholm och Rockklassiker i Göteborg.  Bauer/SBS fick sina frekvensen för en billigare summa än vad de betalde för 107,5 när de återlämnade den frekvensen. I denna hemliga auktion så knep de även MTG:s återlämnade frekvens 101,9. Bauer återlämnar istället frekvenserna 107,1 och 105,9 i Stockholm. Det blir sannolikt en ny frekvensauktion på dessa frekvenser, där Bauer kan köpa tillbaka dem, för ett lägre belopp än vad de tidigare betalade till staten. 

Det finns utrymme för betydligt fler FM-kanaler i Sverige enligt PTS. Man kan därför räkna med att fler FM-frekvenser kommer att utlysas under 2016-2017.

Bauer och MTG har tidigare fått 21 av 25 tillstånd för DAB-radio som skulle ha varit igång 1 oktober men nu har sändningsstarten uppskjutits till 1 juli 2016.

Läs även