Mycket talar för att medieföretaget hamnar i utländska händer.
Enligt uppgifter i affärspressen har Telia inlett samtal om att sälja TV4. Prislappen för försäljningen uppges ligga runt 5 miljarder kronor. Kontakter har tagits med flera intressenter, däribland Bonniers, norska Schibsted och danska Egmont. Telia, med staten som huvudägare, har ännu inte kommenterar ryktena kring en eventuell försäljning. Tidigare har vi fått veta att Viaplay Group har drabbats av en ekonomisk smäll på nivån 3 miljarder kr, men fortsätter att överleva tack vare en rekapitalisering där två nya huvudägare, franska Canal+ och tjeckiska PPF Group går in (de äger nu tillsammans två tredjedelar av aktierna).
I detta läge är det intressant att analysera hur det svenska medielandskapet skulle se ut om Canal+ skulle överväga att köpa TV4 och sedan slå ihop bolaget med Viaplay. På det sättet skulle man få en ledande marknadsposition i Norden. Det kan man även göra tillsammans med PPF, alternativt köpa ut detta företag. Canal+ ser sig själva som huvudägare framför PPF även om andelsskillnaden är marginell.
Vincent Bolloré, som kontrollerar Canal+ franska moderbolag Vivendi, har tidigare visat intresse för att utöka företagets globala närvaro inom underhållningsindustrin. Genom att förvärva TV4 skulle Vivendi kunna diversifiera sina tillgångar och dra nytta av tv-kanalens starka position vid sidan av SVT i det svenska samhället.
Analys
Synergier: Genom att kombinera resurser, innehåll och teknik från både TV4 och Viaplay Group kan de skapa synergier. Detta kan leda till kostnadsbesparingar, bättre innehållsutbud och en starkare position på den nordiska marknaden.
Marknadsandelar: Genom att förvärva TV4 skulle Vivendi få tillgång till ett befintligt tv-nätverk med en bred tittarbas. Detta kan hjälpa dem att öka sina marknadsandelar och konkurrera mer effektivt med andra aktörer. TV4 AB finns i Sverige och Finland, Viaplay i Danmark, Norge och Sverige.
Konkurrens: Streamingmarknaden är konkurrensutsatt. Viaplay möter starka konkurrenter som Netflix, Amazon Prime Video och andra lokala och globala tjänster på Internet. En dominerande ställning i marknätet (där streamingtjänsterna inte finns) är en klar fördel.
Regleringar: Eventuella affärer skulle behöva godkännande från regleringsmyndigheter och andra intressenter. Det är viktigt att beakta eventuella hinder och utmaningar som kan uppstå under processen.
Ekonomiska överväganden: Priset för förvärvet och finansieringsmöjligheter är avgörande faktorer. Om Vincent Bolloré anser att det är ekonomiskt fördelaktigt och strategiskt relevant, kan han driva affären framåt. Bolloré är en av världens rikaste affärsmän och hans moderbolag Vivendi har mycket stora tillgångar över hela världen inte enbart media utan sådant som logistik och transporter. Inget nordisk företag kan matcha Bollorés finansiella kapacitet i en budstrid. Närmast tänkbara utländska konkurrent om kakan är Warner Bros Discovery som i Sverige redan har ett antal tv-kanaler (TV5 m.fl.)
Politiska faktorer: Det kommer antagligen möta motstånd om en utländsk ägare vill ta över TV4, en kommersiell tv-kanal som i grunden har ett public serviceuppdrag och dessutom har staten som huvudägare. Dessutom ökar mediekoncentrationen påtagligt ifråga om utbudet i det marksända tv-nätet om Viaplay och TV4 slås samman.
Det kommer också att väcka en särskild oro om Vivendi/Canal+ inleder en verksamhet med nyhets- och samhällsbevakning, exempelvis genom att ta över TV4 Nyheterna. Vincent Bolloré är ökänd för utöver det ekonomiska intresset ha en politisk agenda för sin expansion inom medieindustrin. Han rapporteras vara Putinvänlig och stödjer högerextremisten Eric Zemour som har stort utrymme i Bollorés tv-kanal CNews (ofta benämnt som ett franskt ”Fox News”).
Vilka planer kan Viaplays nya ägare ha med radioverksamheten i Sverige? Att Viaplay nu återupplivar pratradiokanalen Radio 1 kan leda till farhågor att den liksom CNews kan bli en central plattform för högerextremism och trumpism av amerikansk modell.
Kan TV4 bibehållas som en tv-kanal med ett fortsatt samhällsuppdrag som kommersiell public service? Staten har sannolikt inte några andra medel för att förhindra en sådan här försäljning än att ge Telia särskilda ägardirektiv. Om Canal+ får kontroll över en central nyhetsverksamhet i televisionen, som når ut till hela landet marknätet, kommer detta sätta stor press på SVT att vässa sin nyhets- och samhällsbevakning i alla led.
Det bör också noteras i detta sammanhang att en annat av Jan Stenbecks och Kinneviks tidigare guldklimpar, telekombolaget Tele2, i dagarna förvärvats av en annan fransk miljardär, Xavier Niel, som har stora intressen i telekomindustrin i Europa. Han är dock ännu ett ännu icke lagt kort i det globala mediespelet.
Vincent Bolloré och Xavier Niel har faktiskt båda ägt aktier i bolag samtidigt. 2015 köpte Xavier Niel, grundare av bredbandsföretaget Iliad, en aktiepost värd 1,7 miljarder euro i Telecom Italia SpA. Detta gjorde honom till den näst största investeraren efter Vincent Bollorés Vivendi. Tillsammans ägde de ungefär 30 procent i ett av Europas då mest skuldsatta telekommunikationsföretag.
Sammanfattningsvis talar mycket för att Vincent Bolloré är allra bäst positionerad för att ta kontroll över TV4 med eller utan deltagande av andra investerare som PPF eller Xavier Niel, Discovery eller ett nordiskt bolag. Det svårt att förutspå exakt vad som kommer att hända, men det är definitivt en situation att bevaka bättre, även för svenska politiker och journalister.
Mer fakta:
Viaplay Group AB med 1.565 anställda (2023) är en betydande aktör inom streaming och radio och television främst i Danmark, Norge och Sverige. Viaplay Group AB hade en nettoomsättning om ca 18,6 miljarder kronor under 2023
TV4 AB med 330 anställda (2023) är ett svenskt medieföretag som äger den största kommersiella TV-kanalen i Sverige, TV4. TV Media har dessutom 14 andra kanaler samt även MTV3 i Finland. TV4 Media AB:s nettoomsättning för 2023 var 8.8 miljarder kronor
Tele2,med 2.863 anställda (2021) är en internetleverantör har såväl privat- som företagskunder. I och med sammanslagningen med Com Hem erbjuder Tele2 utöver mobiltelefoner, mobilabonnemang och mobilt bredband även kabel-tv, fast bredband, och streamingtjänster. Tele2 äger även tv-distributören Boxer och når en betydande andel av befolkningen. 2023 hade man en omsätning på 29 miljarder kr.
PPF Group i Prag har intressen inom finans, telekommunikation, fastigheter, media och bioteknik i 25 länder. Dotterbolaget CME (Central European Media Enterprises) driver 43 tv-kanaler i sex länder i Östereuropa.
Läs mer
Jan Scherman: Högerradikal miljardär har tagit över Viaplay (Aftonbladet)
Fox News på fransk? Milliardærer overtager og højredrejer medier i hobetal (Journalisten DK)
Miljardär med högerextrem agenda tar kontroll över svensk mediekoncern
Canal+ international buyouts: the search to eliminate territorial dependencies (Dataxis)
Viaplays jättesmäll: Redovisar förlust på nästan 3 miljarder (Affärsvärlden)
Kinnevik säljer Tele2 till fransk telekomjätte |(Affärsvärlden)