onsdag 24 januari 2024

Miljardär med högerextrem agenda tar kontroll över svensk mediekoncern

Sverige kan få ett ”FoxNews”  

Oroande tystnad råder i Idyllien.

Viaplay räddades från sannolik konkurs genom att att mediekoncernerna franska Groupe Canal+ och tjeckiska PPF tillsammans tillskjuter nödvändigt kapital och och därmed tar ägarkontroll. Genom en aktieemission minskas dramatiskt tusentals tidigare ägares aktiekapital. Huvudägaren Vincent Bolloré, med känd högerextrem agenda, tar nu kontroll av en svensk mediekoncern med sändningstillstånd för många nationella radio- och tv-kanaler i Skandinavien. Sedan tidigare finns ett rykte om att Canal+ vill starta en nyhetskanal som ska utmana SVT och TV4.


I Aftonbladet Kultur skriver Jan Scherman hur Bolloré är mycket god vän med högerextreme journalisten och presidentkandidaten Éric Zemmour som har sin viktigaste plattform i tv-kanalen CNews

Det är alltså en fransk Murdoch som nu gjort entré i Sverige utan att någon ens höjt på ögonbrynen. Vincent Bolloré har efter den extrainkallade bolagsstämman i Viaplay ökat sitt ägande till 30 procent av aktierna. Tillsammans med det tjeckiska investmentbolaget PPF, som också äger 30 procent, har nu dessa två all makt över Viaplay. PPF är känt som bolaget som köpte Vattenfalls brunkolsanläggningar i Tyskland och som har betydande affärer med Ryssland. Till bilden hör att Vincent Bolloré själv har en nära relation till Vladimir Putin. Bolloré har öppet kritiserat Nato och EU och anklagat dessa för att ha provocerat fram kriget i Ukraina, skriver Scherman.


Viaplay har ett tv-utbud med i princip bara sport och annan underhållning. Vad är problemet med en Vincent Bolloré, han har ju endast i sina franska medier givit högerpolitiker en egen medial megafon? Svaret: att en medieägare som inte drar sig för att använda sina mediekanaler för politisk propaganda uppenbarligen inte ser någon helig gräns mellan sitt ägande och den publicistiska verksamheten. Det finns ju ingenting som säger att den inriktningen är begränsad till ett enda land när man har verksamheter internationellt.

I Frankrike finns en pågående diskussion om ”extrem-högerfieringen av medierna”. Vincent Bolloré ger ensidigt medialt utrymme till sina politiska meningsfränder och han styr redaktionerna med sina chefsutnämningar.


Här hos oss råder mest tystnad. Det verkar vila något slags naivt Idyllien över Sverige och synen på medieägare. Både i nutid och dåtid. Inte ens när Jan Stenbeck som delägare i TV4 försökte få denna nystartade tv-kanal att driva ja-linjen i EU-omröstningen 1994 blev det någon större diskussion. Kravet framfördes på ett styrelsemöte och läckte ut i media något år senare, skriver Jan Scherman bland annat.


Läs hela artikeln i Aftonbladet
Högerradikal miljardär har tagit över Viaplay

Fakta:

Den svenska mediekoncernen Viaplay Group sänder radio i Sverige och Norge och television i Danmark, Norge och Sverige. En stor del av verksamheten utgörs numera även av strömmade media. Viaplay har sina rötter i Jan Stenbecks medieimperium, som startades 1987 med TV3, Sveriges första kommersiella tv-kanal, som sedan utvecklades till MTG, NENT och idag Viaplay


PPF Group har intressen inom finans, telekommunikation, fastigheter, media och bioteknik i 25 länder. Dotterbolaget CME (Central European Media Enterprises) driver 43 tv-kanaler i sex länder i Östereuropa.


Group Canal+ ägs av den franska mediekoncernen Vivendi, som kontrolleras av Bolloré Group en av de 500 största företagen i världen och en av de största arbetsgivarna i Frankrike. Koncernen hade över 80 000 anställda i 104 länder och en omsättning på 21 miljarder euro år 2022. Förutom radio, tv och andra medier driver koncernen bl.a. ett av världens största företag inom transport och logistik med dotterbolag i bl.a. Sverige. 

Nyhetskanalen FoxNews ägs mediemogulen Rupert Murdoch och har nu i åtta år i rad varit den största nationella kabel-tv-kanalen i USA. Den är mest känd som den plattform som var avgörande för att lyfta fram Donald Trump och bana vägen till hans presidentskap. Kanalen driver en högerpopulistisk agenda såväl i nyhetsprogram som debatt.

Läs även

The Fox News of France - How French billionaire Vincent Bolloré and CNews have reshaped political discourse in Paris and beyond (NiemanReports, Jan 2024)


Frankrikes Trump spelar på folkets rasistiska rädslor (Chrian Catomeris, Göteborgs-Posten 2022)

Försäljning av svensk mediekoncern kan bli hot mot demokratin (juli 2023)


Vincent Bolloré, ses médias au service des droites (Radio France International; Dec 2023)

Vincent Bolloré, parrain d’une alliance entre la droite et l’extrême droite (Le Monde, Dec 2023))