lördag 2 mars 2024

5G Broadcast når nu ut i amerikanska marknätet

Nya experimentella licenser i Boston

XGen Network(XGN) har öppnat för allmänheten att ta redan i år kunna ta emot en 5G Broadcast-signal på en SDR (mjukvaru-definierad mottagare). Mjukvaran möjliggör att man i marknätet kan ta emot tv-stationen WWOO:s 5G-Broadcast-sändningar med France 24 på engelska. 


Tillsammans med LPTV Broadcasters Association arbetar XGN för att utveckla en plattform för LPTV-stationer (15 kw ERP) på UHF i takt med att 5G Broadcast-tekniken utvecklas.


I september 2023 samarbetade XGN med WWOO-LD och visade lyckade 5G Broadcast-marksändningar med en 1080p programmeringsström av innehåll från France 24 som överfördes direkt till specialutvecklade smartphones och en SDR samt gjorde en framgångsrik test av nödvarningstjänster.


XGen Network, i samarbete med HC2 och EGOT Media, har ansökt om två nya experimentella 5G Broadcast-licenser i USA hos Federal Communications Commission (FCC).


Man räknar med att pilotanvändare kommer att ha tillgång till 5G Broadcast i slutet av 2024, och sedan tillgängligt för allmänheten 2025. Samtidigt förväntas smartphones på den globala marknaden få den firmware-uppdatering som krävs för att direkt ta emot marksändningar i "Band 108" (VHF) eller i UHF Broadcast-spektrumet  och för retur använder 5G i mobilnätet.


Läs mer

First 5G Broadcast to Reach Boston General Public


5G Broadcast - redo för global lansering 2024

Europeisk radio och tv på väg mot 5G Broadcast