måndag 12 maj 2025

FM-radion en viktigt del av krisberedskapen under nationella strömavbrott

Linjära sändningar i marknäten gav tryggare kommunikation i nödläge

I en alltmer digitaliserad värld där information mestadels sprids via internet, sociala nätverk eller mobilappar visar sig en beprövad teknik vara oumbärlig i kristider: FM-radio. De senaste strömavbrotten i Spanien, Portugal och delar av Frankrike har på ett imponerande sätt visat att vid ett omfattande strömavbrott är det endast linjär sändning som fortsätter att fungera tillförlitligt – ett resultat med långtgående betydelse för katastrofhantering.

Strömavbrottet på Iberiska halvön bekräftade att radio är ”det enda mediet som kan säkerställa snabb och tillförlitlig kommunikation i en sådan kris”. Medan internetuppkoppling och mobiltelefonnät slutade fungera efter en kort tid, fortsatte markbundna radiostationer som FM och DAB att sända tack vare reservströmförsörjning. ”Det finns ingen väg runt radion”, betonar APR, som representerar över 250 privata radio- och tv-stationer i Tyskland. 


I Österrike pekar public service ORF dotterbolag ORS också på den höga motståndskraften hos traditionella sändningssystem. Dessa TV- och radiosändningssystem förblev aktiva och säkerställde informationsförsörjningen till befolkningen, menar ORS. Medan mobiltelefonnäten kollapsade efter att deras reservbatterier slutat fungera, fortsatte oberoende sändare med nödström att möjliggöra stabil spridning av varnings- och informationsmeddelanden.


I Spanien tog många medborgare till förmodat föråldrad teknik under strömavbrottet: den batteridrivna transistorradion. Människor samlades på gatorna runt små apparater för att få aktuell information. ”I dessa fall är radion det viktigaste mediet”, förklarade Jesús García Romero från public servicebolaget RTVE. Tack vare sina egna dieselgeneratorer kunde RTVE fortsätta sända utan avbrott. Tre generatorer förser produktionscentren i Madrid, tillräckligt för att ”sända i två till tre dagar utan problem”, berättade García för TM Broadcast.


I Österrike har ÖVSV (Österrikes experimentella radio- och tv-bransch-förening) arbetat med nödkommunikation. Den 1 maj testade radioamatörer ett rikstäckande kommunikationsnätverk bestående av kortvågslänkar, VHF- och UHF-repeaterstationer och den geostationära amatörradiosatelliten QO-100. I en nödsituation möjliggör detta redundanta nätverk röst- och datakommunikation även vid ett totalt ström- och internetavbrott.


Frågans politiska betydelse växer: APR välkomnar uttryckligen att den nya tyska federala regeringen, enligt koalitionsavtalet, planerar att skydda markbundna sändningar som "kritisk infrastruktur". Mot bakgrund av växande hot från naturkatastrofer, cyberattacker eller strömbrist ses FM återigen som ryggraden i offentlig kriskommunikation.


Teknologiskt sett kommer 5G Broadcast också i fokus som en kompletterande lösning. Denna teknik möjliggör direkt överföring av varningsmeddelanden via tv- och radiosändare i marknätet (DTT) – oberoende av mobiltelefonnät. ”Europa behöver en motståndskraftig, oberoende och omfattande infrastruktur för befolkningsvarning”, kräver ORS vd Michael Wagenhofer. Tester i Estland och andra länder visar att standarden skulle vara enkel att integrera på många mobila enheter.


Oavsett om det är via FM, DAB+, kortvåg eller 5G Broadcast-sändningar – förmågan att tillförlitligt överföra information till befolkningen, även i händelse av en katastrof, måste vara en del av varje nationell säkerhetsstrategi. Det nuvarande strömavbrottet i Sydeuropa har gjort det tydligt: ​​FM-radio är inte en teknisk relik, utan en viktig del av modern krisberedskap, skriver tyska branchtidngen Radioszene.


Radio bleibt beim Blackout die letzte Informationsquelle (Radioszene.de)


Läs även

FM-stängning uppskjuten i ytterligare ett decennium i Belgien

FM-stängning i Schweiz: Public service förlorade 2 av 3 lyssnare

5G Broadcast lanseras av tunga marksändningsaktörer i Europa

Politiskt avtal stoppade stängning av FM-radion i Bayern

DAB-radiosatsning försämrar norsk krisberedskap