lördag 8 juni 2019

Problem för reklamradio som lämnar FM-bandet

Chef för kommersiell radio i Norge fått avsked. DAB ett misslyckande.
Vd:n för Bauer Media i Norge sedan sex år, Lasse Kokvik, har omgående fått lämna sitt jobb, utan att ha ett nytt jobb att gå till. Bauer Media är i Norge känd som främst Radio Norge men har ytterligare sju kanaler i DAB-nätet. In som ny toppchef kommer vd:n för Bauer Media Danmark, Jim Receveur, som också behåller sin roll som vd för den danska delen av företaget. Det hastiga tronskiftet sker när ekonomin för Bauers norska verksamhet går allt sämre i takt med att många lyssnare sviker DAB-radion. Samtidigt går det bra för Bauer i de nordiska grannländerna, där man fortfarande sänder på FM.

Bauer Media i Norge har kämpat med ekonomin de senaste åren och flera radiopersoner Medier24 har pratat med är inte förvånade att Kokvik måste gå nu.- Om du inte levererar resultat över tid är det ganska naturligt att ägarna vill ha en ny satsning i företaget, säger radioanalytiker vid Carat, Morten Wiberg till Medier24.

Journalisten och radioexperten Kyrre Dahl säger till Media24 att det inte kommer som en bomb för honom att Bauer Media nu agerar i Norge.- För mig är det ingen överraskning att Lasse Kokvik går. De har slitit länge i Norge och gör fortfarande. - De lyckas inte med de saker de gör - även om det försöker vara kreativt, säger Dahl, som har följt radioindustrin nära i flera årtionden.

Mediekonsulten hos Hausmann, Arne-Inge Christophersen, pekar på en mycket krävande situation på radiomarknaden. Han tror särskilt att Bauers åtagande till Radio 1 har floppat.
- Det finns många möjliga scenarier här. Det kan vara att någon köper upp Bauer Media eller att det är avvecklas säger han och fortsätter: - Jag är helt säker på att det har skett samtal mellan P4 och Bauer Media om att köpa och sälja, säger han till Medier24.

Resultaten för Bauer Media i Norge för 2018 har inte publicerats, men 2017 levererade bolaget ett negativt resultat på 22,8 miljoner kronor. År 2016 gav de en liten vinst med ett rörelseresultat på 2,3 miljoner kronor. Däremot går Bauer Media bra i Danmark där man marksänder både på FM och DAB liksom i Finland och Sverige där man sänder enbart på FM. Tidigare har också rapporteras att konkurrenten NENT med P4 också har gått dåligt i Norge (endast DAB), samtidigt som man går bra i Sverige (utan DAB).

Lyssnandet på nationell radio i Norge har de senaste åren sjunkit rejält i synnerhet när man övergav FM och valde att sända enbart på DAB. Många lyssnare har inte valt att följa med över till DAB och istället har lokalradion som fortfarande sänder på FM fått en ordentlig uppsving. Klagomålen mot DAB har varit många främst har det handlat om dålig täckning med många drop-outs, bristfällig ljudkvalitet. Hälften av den norska bilparken är inte utrustad med DAB-mottagare.

Inte heller har tricket vid årsskiftet att kunna redovisa ökade lyssnarsiffror genom att byta mätföretag vid årsskiftet kunnat övertyga mediebyråerna som säljer in radioreklamen.

Mycket pekar på att den spruckna DAB-ballongen är ett av skälen till att Kokvik har fått lämna företaget. Jim Receveur har tidigare uttryck motstånd mot att ersätta FM med DAB. Detta gjordes när han var vd för SBS Discovery (som Bauer köpte upp) med en uppvaktning i Folketinget 2014 tillsammans med andra medieföretag och rättighetsorganisationerna.

Den nye Bauerchefen i Norge hälsas välkommen av Leif M. Synnevåg i en krönika i Radionytt och skriver bl.a.  Jim Receveur (Receiver blant venner) er en connaisseur av radio. Han er opprinnelig kanadier og vel befart i klokkehjul og formater. La oss håpe at han kan tilføre den norske radiosituasjonen på Dab en livsviktig injeksjon. For hvis ikke – kan publikum stå helt uten radiosignaler på Dab'en i løpet av kortere tid enn du aner.

Bauer är en tysk mediekoncern med radiostationer i främst Tyskland, Storbritannien, Slovakien Polen och Skandinavien. Huvudkontoret ligger i Hamburg. Bauers kommersiella konkurrent på den nationella radiomarknanden i Norge är P4-gruppen som ägs av svenska NENT (f.d. MTG). Norge är det enda land i i världen som inte sänder rikstäckande radio på FM.

Läs mer

Läs mer om FM och DAB i Danmark

Läs även