torsdag 28 september 2017

Bauer satsar inte på nya radiokanaler i nya danska DAB+ nätet

Teracom fortsätter med sina affärer utomlands i strid med samhällsuppdraget.
Danska Bauer Media har inga planer på att starta nya nationella kanaler när landet går över till DAB+ 1 oktober säger Bauer-vd:n Jim Receveur till radionytt.se. Bauer sänder redan Nova, Pop FM, The Voice, Radio 100, Radio Soft och My Rock nationellt via DAB – de fyra senare i mono. Med DAB+ kan Bauer sända allt i stereo. Nu gäller det för Teracom att få in andra intressenter i multiplexen för att nå lönsamhet.


Jim Receveur förklarar Bauers beslut med att Teracom, som fått i uppdrag att driva multiplexen, vill ha för höga avgifter för att sända nationellt. Bauer fortsätter dock att förhandla med Teracom. Dessutom kräver upphovsrättsorganisationerna en hög grundavgift för nationella sändningar, vilket hindrar nyetableringar.

Förutom övergången från DAB till DAB+, som ger plats för fler kanaler, kommer DR och reklamradion att byta nätverk med varandra 1 oktober. Det innebär att reklamradion får det nationella ”blok 1”, medan DR får ”blok 2” som är nedbrytbart i tre regioner. Varje nätverk har plats för upp till ungefär 15 kanaler med DAB+.

Läs mer i Radionytt.se

Tillsammans med upphovsrättsorganisationerna och Radio 24Syv uppvaktade SBS Discovery (nu Bauer) med vd Jim Receveur redan 2014 danska Folketinget med sina tvivel på DAB som framtidens radioplattform. Man ansåg att alternativet till FM skulle bli radio på Internet.

Teracom driver genom sitt danska dotterbolag det nya DAB+ nätet för kommersiell radio. För att få lönsamhet gäller det nu för Teracom att få radiobolagen intresserade av fylla multiplexen med kanaler. De enda "nya" kanaler man hittills fått in är kanaler som sedan tidigare sänds på Internet; Extrabladet  och BBC World Service (som man inte får några inkomster av).


Teracoms affärsverksamhet utomlands ligger utanför det statliga bolagets samhällsuppdrag att bedriva sändningsverksamhet för radio och tv i Sverige. Detta har uppmärksammats av Riksrevisionen och utreds nu närmare i näringsdepartementet. Teracom har tidigare sålt sin betal-tv-verksamhet - Boxer - i Danmark.

Läs även

386 nya sändningstillstånd för FM-radio i Danmark 
Radiobolag ifrågasätter DAB-satsning i Danmark
DAB-tvivlande radiobransch i danska Folketinget idag

Regeringen mörkar om statliga Teracom i skrivelse till Riksdagen  

Följ i danska debatten om FM-radio på Facebook
Bevar fm båndet i Danmark