lördag 14 februari 2015

Striden om FM-radion i Danmark trappas upp

SBS Discovery:  DAB är en vanvettigt dyr distributionsform och en black om foten
Discovery är den enda kommersiella broadcaster, som sänder radio på radiokanaler i DAB. Det är man tvingad till för att få sända rikstäckande på FM. Distributionskostnaderna att sända via DAB är så betydande att ingen annat radiobolag kan drömma om att söka sändningstillstånd för en rikstäckande DAB-block.
Detta är också skälet till att det i årtal funnits ledig kapacitet i det rikstäckande DAB-blocket 2, skriver Discovery Networks informationschef Jesper Jürgensen i en replik på pläderingar till förmån för DAB från Teracom och BFE (hemelektronikbranschen).

För att kunna driva sin verksamhet så billigt som möjligt och i övrigt leverera sina produkter där konsumenterna vill ta emot dem ser Discovery DAB som en black om foten eftersom det är en vanvettigt dyr distributionsform och samtidigt inte en teknik, som tilltalar särskilt många konsumenter, i synnerhet inte unga och biltillverkarna, menar Jürgensen. 


Varken vi, Koda, Gramex eller Radio24syv har någonsin önskat släcka FM. Vi ser däremot FM som en räntabel radioplattform och begär därför att politikerna helt avstår från en släckningsdatum för FM.

Han menar att företrädarna förTeracom och BFE borde se verkligheten i ögonen och erkänna att fremtidens forbrugere ikke køber en DAB radio, men en mobiltelefon/mobil enhed. De køber heller ikke en bil med DAB, men en bil med en internetløsning. 

Vi har sådan set intet imod, at Teracom og BFE forsøger at varetage egne og medlemmernes økonomiske interesser, men vi ser dog gerne, at det sker uden at broadcasterne bliver taget som gidsler i den sammenhæng og presset ind i gammeldags teknologi, som både vi og forbrugerne egentlig helst vil være foruden, avslutar Jürgensen.

Inlägget från Discovery Networks kommer efter att Teracom och BFE  i sin replik på ett debattinlägg från direktören i rättighetsorganisationen Gramex fört fram att DAB har en væsentlig kulturpolitisk fordel sammenlignet med internetradio: DAB beskytter nemlig den danske radiolytning. Man menar att DAB blir ett försvar för att dansk musik inte ska drunkna i den utländska musiken på Internet. Från Gramex sida noterade man bl.a. att "väsentligt fler konsumenter går med en mobil i innerfickan och lyssnar på radio och musik än de som har en DAB-radio i innerfickan".

Följ hela debatten i Mediawatch

Fakta:  SBS Discovery har i dagarna bytt namn till Discovery. Det amerikanska bolaget har
radio- och tv-verksamhet i bl.a. Danmark, Finland Norge och Sverige. 

Läs även