tisdag 19 december 2017

Många norska bilister väljer lokalradio på FM istället för riks-DAB

Stort lyssnartapp i trafiken hotar nu public serviceradion NRK
50% av dem som inte redan har DAB+ i bilen har inga planer på att förvärva det. Många väljer istället att lyssna på lokalradio på FM. 45% säger att de hör mindre på radio än innan FM-avstängningen startade. Detta enligt undersökning av YouGov på uppdrag av mediebyrån Carat Insight som utreder vad som sker med radio i bilen i de områden där FM-nätet redan släckas.

Det var viktigt för Carat att få en inblick i vad som kommer att hända med radiolyssningen på kort och lång sikt till följd av FM-släckning, att förstå inför vår rådgivning till våra kunder, säger Morten Wiberg i Carat Norge Undersökningen har genomförts i de fyra första släckningsområdena d.v.s. ca 2,3 miljoner norrmän i samtliga län utom Oslo, Østfold, Vestfold, Akershus, Troms och Finnmark.

Ett av de viktigaste resultaten visar att en stor grupp hör mindre på radion eller har slutat lyssna på radion helt. Här svarade 32% av de svarande att de hör mindre på radio efter att de statliga kanalerna stängt sina FM-sändare. Cirka 13% svarar att de inte längre hör på radio. Endast 6% anger att de lyssnar mer på radio än tidigare.

Undersökningen visar att hälften av dem som bor i regioner där FM-nätet är avstängt har DAB+ i bil. Av dessa hävdar 40% att de förvärvade DAB efter att de nationella kanalerna stängt av sitt FM-nätverk.

Uppseendeväckande är att över hälften av dem som inte har DAB i bilen inte har för avsikt att förvärva radio i bilen. 2 av 3 svarar att det är mindre troligt.

Av de som inte har förvärvat DAB säger totalt 38% att de hör mer på lokalradio efter att de nationella kanalerna försvunnit. 29% ägnar sig åt andra medier som CD eller Spotify. 8% har hittat andra lösningar för att lyssna på radio, som webbradio.

– At mange radiolyttere nå vender seg til sin lokalradio er hyggelig, men ikke overraskende. Mitt inntrykk er at mange ikke ønsker å etterinstallere DAB i bilen. Delvis fordi en integrert løsning ofte er kostbart, men også fordi lokalradio på FM fyller behovet for musikk, nyheter og underholdning. Dessuten er mange av de billige løsningene for å få DAB i bilen både dårlige og lite brukervennlige, säger vice ordförande i Norska Lokalradioförbundet, Thor Magnar Thorsen.

De nationella kanalerna kan ha överskattat intresse för DAB. Många väljer andra lösningar för att lyssna på radion eller lyssna på musik bl.a. via mobiltelefon. Och i telefonen hittar du inte DAB, menar Thorsen. Lyckligtvis de flesta lokala radiostationer fortfarande tillgänglig på FM inom överskådlig framtid och de flesta finns också på Internet och DAB.

Läs hela artikeln på lokalradio.no


Läs även
Norska folkets förkrossande dom: Varannan är missnöjd med DAB-radio
Telenorchefen spolar DAB-radio och lyssnar hellre på nätet  

FM-stängning ifrågasätts av Norges näst största tidning  
Nordiska bilorganisationer vill bromsa övergång från FM