onsdag 13 december 2017

Norska folkets förkrossande dom: Varannan är missnöjd med DAB-radio

Fiasko när endast var tredje är nöjd. Starkt motstånd mot FM-stopp
Under året har FM-sändarna för nationella radiokanaler stängts av distrikt efter distrikt. Idag stängdes de sista uppe i Troms i nordligaste Norge. Nu kan man på FM-bandet enbart lyssna till lokal radio, svensk gränsöverskridande radio och piratsändningar. Tidningen Dagbladet publicerar idag en opinionsmätning av Ipsos som visar att 56 procent är missnöjda med övergången till DAB. 31% är nöjda och 12% vet inte. Detta är en obetydlig förändring sedan Ipsos mätning i somras då 60% var missnöjda och 24% nöjda.

Torgeir Waterhouse som är direktör för internet och nya medier branschorganisationen IKT-Norge konstaterar den ganska låga andelen som ör nöjd med övergången. Han menar att undersökningen öppnar för en diskussion om det är konsumenterna eller radiobolagen som man ska tillgodose när man gör tekniska förändringar. For Der er ingen tvil om at man har vært mest opptatt av radiohusens her, säger Waterhouse till Dagbladet.

Under ett år har statsradion NRK tappat 21 procent av sina dagliga lyssnare och i Nordland, Møre och Romsdal samt Trøndelag har var fjärde lyssnare försvunnit enligt Klassekampen.

Missnöjet med DAB-radion har under året visat sig vara mycket stort. I tidningar och sociala medier är kritiken förödande negativ. Det finns i stort sett enbart negativa artiklar och kommentarer om DAB i pressen över hela landet. Den största Facebookgruppen mot tvångsinförandet av DAB, som startade för ett år sedan, når i dagarna sin 6.000:e medlem. 

Som det nu ser ut minskar inte motståndet mot DAB. Dessutom upprörs många nu över myndigheternas hot om att stänga Radio Metros FM-sändare i Oslo. Detta gör Medietilsynet och Nkom med uttalad avsikt att skydda de två mediekoncernerna Bauer och MTG, som driver Radio Norge och P4, från konkurrens.

Läs i Radionytt.no

Truer Metro med DAB-bøter på 110 000 kroner

Läs även

Två av tre norrmän är missnöjda med DAB-radion  (aug 2017)
Radio Metro vägrar följa plan för DAB-övergång  

DAB-motståndet: Piratsändningar på FM i Oslo
Norsk radiomarknad inför dramatiskt skifte. FM lokalradio fortsatt uppåt.