måndag 18 september 2017

FM-stängning ifrågasätts av Norges näst största tidning

En granskning av Riksrevisorn kan minska missnöje och misstankar kring DAB-beslutet  
Dagstidningen Aftenposten kräver på ledarplats 17 september att släckningen av nationella FM-nätet i Norge bör granskas. Detta sker inför stängningen av NRK:s FM-kanaler i Oslo, Akershus, Østfold och Vestfold 20 september då mer än 1,8 miljoner norrmän tappar dessa kanaler. Tidningen skriver att Norge är snart det första landet i världen som inte längre har FM. Frågan är om det är något att skryta om.

Det finns goda skäl till att andra nationer inte strävar efter att stänga av FM. De svenska myndigheterna, som det närmaste exemplet, anser att kombinationen av FM och andra typer av digitalradio är tillräckligt bra för befolkningen hittills och att en övergång till DAB+ därför inte kan motiveras. De tar användarnas perspektiv. Vad användarna vill har varit anmärkningsvärt lite uppe i den norska radiodebatten.

Aftenposten pekar på utvecklingen i Sverige där man sagt nej till DAB bl.a. av beredskapsskäl. Man noterar att tre nationella och 35 regionala FM-licenser giltiga fram till 2026nu utdelas vilket tyder på att en systemövergång inte är nära förestående i Sverige.

Det var bred politisk överenskommelse att stänga av FM-nätet. Ändå verkar det vara ett sådant konstigt beslut att många frågar sig hur den politiska processen verkligen har varit. I augusti begärde man att Riksrevisionen undersöker kopplingarna mellan Digitalradio Norge AS, NRK, Talkman Group DA och Sahaga AS. Det är också nödvändigt att undersöka huruvida personer med ekonomiska intressen vid övergången till DAB+ har fungerat som rådgivare åt Stortinget.

Förhoppningsvis hittar inte revisorn något. I så fall skulle det bidra till att minska befolkningens misstankar och missnöje i samband med FM-stängningen skriver Aftenposten avslutningsvis.

Aftenposten är Norges näst största dagstidning med en upplaga om 236.000 ex och ca 665.000 dagliga läsare.

Läs hela ledaren med kommentarer
Aftenposten mener: Slukkingen av FM-nettet bør granskes

Läs även
Folkupproret mot DAB-radio i Norge sprider sig