torsdag 5 mars 2015

Nordiska bilorganisationer vill bromsa övergång från FM

DAB-radio kan kosta danska och norska bilister mer än 20 miljarder kr
Danska riksorganisationen för bilister FDM vill snarast möjligt att man undersöker vad en övergång från FM till digitalradio kan kosta bilisterna. - Den norska organisationen BIL skriver till kulturdepartementet att dess medlemmar ønsker å distansere seg fra elementet av ufrivillighet og tidligere slukking av FM-nettet i lille Norge enn i resten av verden. - I Sverige har BIL Sweden och Motormännen tidigare ifrågasatt föreslagen tidsplan.

I Danmark är problemet enligt FDM att avgiftspålagorna för bilägare gör att en ny DAB-radio kostar i en ny bil exempelvis en VW Golf över 10.000 kr. En eftermontering ca 5.000 kr. Släcks FM-radion måste man för en stor del av det nuvarande beståndet om 2,3 miljoner bilar investera i ny DAB-radio. Detta innebär ett tvåsiffrigt miljardbelopp enligt FDM.

Enligt planera ska FM i Danmark släckas 2019, men endast om det i mitten av 2018 mäts att hälften av all radiolyssning inklusive i bilar sker på digitala plattformar (DAB och on-line). Denna tidsplan ifrågasätts även av de två public serviceradiobolagen och kommersiella SBS Discovery samt musikrättighetsorganisationerna.

I Norge har Bilimportørenes Landsforening (BIL) efter en nylig genomförd medlemsundersökning kommit till samma ståndpunkt som man hade förra året. FM-nätet bör behållas parallellt med DAB+ och stängas tidigast 2019.

Ännu är det närmare 2 miljoner som bara har FM-radio i sin redan inköpa bil. En del bilmodeller kan inte heller levereras med DAB-radio, särskilt yrkesfordon. Som tidligere nevnt, har Norge liten eller ingen innvirkning på hva den internasjonale bilindustrien tilbyr.Dersom Norge slukker FM for tidlig, vil utenlandske bilister som ferdes her i landet uten DAB radio i sin bil ikke få med seg trafikkinformasjon, viktige meldinger osv. 

BIL skriver vidare att Norge blir det första landet i Europa som tar steget att släcka FM-nätet och kommer att i många år vara mer eller mindre enda landet som gjort detta.  

I Sverige december 2014 framförde BIL Sweden och Motormännens Riksförbund liknande invändningar i ett inlägg på DN Debatt. Miljontals bilar med enbart FM-mottagare kommer fortfarande att vara i bruk om tio år skriver man bland annat.

Läs 

Läs även