söndag 26 november 2017

Telenorchefen spolar DAB-radio och lyssnar hellre på nätet

En kalldusch för norska DAB-lobbyns aktörer
Telenor Norges vd Berit Svendsen tror på möjligheterna med ny digital teknik och trycker hårt på att alla måste behärska IT i framtiden. Privat inkluderar detta henne själv och hennes familj. Men en digitalt nymodighet har de bestämt sig för att bojkotta: DAB. Inte bara av princip. De ser bara inte nyttan. Innføring av teknologi gir vanligvis fremskritt. Men DAB synes jeg ikke gir noe. Og så er det dyrt. Men hva er vitsen med å bruke masse penger når man kan høre på radio via nett? säger Berit Svendsen i intervju i senaste
lördagsbilaga av Aftenposten.

Fakta och analys
Telenor Norge AS ingår i den stora telekomkoncernen Telenor ASA med norska staten som majoritetsägare och som även driver omfattande internationell verksamhet. Koncernen har en årlig omsättning om cirka 125 miljarder kr (NOK).

En paradox är att Telenor ASA helt äger Norkring AS (motsvarar svenska Teracom) som driver sändningsnätet för marksänd radio och tv - bl.a. DAB-nätet för NRK, Bauer och MTG.  Marknadsutsikterna för s.k. broadcast-företag bedöms som allt mer negativa vilket bland annat beror på att radio och tv alltmer konsumeras via nätet. Telenor torde vilja bli av den ryggsäck som Norkring kan innebära, men kan vara tvingad av sin huvudägare staten att behålla dotterbolaget, som har en årlig omsättning om 1,3 miljarder kr, vilket är 3,5 gånger mindre än omsättningen för  bl.a. dotterbolaget Canal Digital AS.

Läs även
Mobilt bredband räddar radio i bilarna i Norge
Folkupproret mot DAB-radio i Norge sprider sig