måndag 10 oktober 2016

Mobilt bredband räddar radio i bilarna i Norge

           (foto: Asbjørn Olav Lien, tb.no)
Håller Telenor vad man lovar slipper norrmän DAB-radio i bilen
Norska bilister kan spara miljarder genom att strunta i DAB-radio och hellre strömma radiokanaler från hela världen via smartphone. Innan påsken 2017 kommer det att vara full 4G-täckning längs E18 mellan Oslo och Kristiansand, med undantag för vissa tunnlar. När vägverket är klar med utbyggnaden i dessa blir täckningen fullständig, säger Telenors täckningschef Bjørn Amundsen till Tønsberg Blad. Han medger att Telenor haft för lite fokus på att bygga ut 4G-nät längs vägarna. Nu förändras detta.


När Telenor har satt upp fler mobila och datasändare längs E18, kommer täckningen att bli ännu bättre än vad DAB-radion klarar av. Detta innebär att bilister som bor mestadels längs E18 kan bespara sig installation av DAB-radio i bilen, även om FM-nätet i Oslo släcks om ungefär ett år. Antagandet är att de har en smartphone eller surfplatta med simkort.

Ansluten till 3G eller 4G-nät öppnas bokstavligen hela radio världen själv. Om de åkande vill lyssna på en australisk jazz kanal eller lugnare NRK P1, eller en amerikansk kanal som bara sänder hiphop, eller kanske en österrikisk kanal som specialiserat sig på Mozart - och gratis. Och nästan oändliga. Ljudkvaliteten på många kanaler är också mycket hög. Den som har endast DAB-radio måste nöja sig med de norska kanaler som kan betala för sig i det digitala radionätet.

Det kan nämnas i sammanhanget att Telenor äger Norkring vilket är det bolag som står för utbyggnaden av DAB i Norge. Hälften av Norges befolkning bor i området kring Oslofjorden där bl.a. E18 går.

Läs mer på tb.no
Holder Telenor-Bjørn det han lover, kan du droppe dab-radioen i bilen

Fakta
Det finns alltid en kostnad för mobila bredbandstjänster. Till skillnad mot strömmande video, som Netflix, drar dock inte inte strömmande audio mycket. Man räknar med att en det ryms 35-45 radiokanaler på samma utrymme som en tv-kanal på nätet.

Har du NRK:s utmärkta radioapp använder man bara 65 MB på en timme. Eftersom det går ca 1000 MB per GB kommer att kunna lyssna så mycket som 15 timmar på radion tills du har använt upp till 1 GB, skriver klikk.no. Förutom i smartphones och läsplattor kommer radio finnas integrerat i via mobilt bredband och wifi uppkopplade bilar s.k. Connected Cars.


Högsta andelen mobilt bredband i världen har idag Finland (144 abonnemang per 100 invånare). På top10-listan finns även Sverige och Danmark, medan Norge ligger först på 21:a plats.

Läs även
Mobilt bredband snabbast växande IT-teknik någonsin
Smartphones blir hela världens radiomottagare

Apple underhåller via nätet i fler än 100 bilmodeller
DAB fortsätter oroa bilbranschen i Norge

Många avbrott i DAB-radion på Norges viktigaste vägsträcka