onsdag 14 september 2016

DAB fortsätter oroa bilbranschen i Norge

Kritiskt läge inför 2017. Fortfarande saknar minst 1,3 miljoner bilar DAB-radio.
Tekniken är inte tillräckligt bra och det är för tidigt att växla från FM till DAB. Det anser företrädare för bilindustrin vid ett möte om DAB arrangerat av Medietilsynet. Många är skeptiska. Bilimportörernas organisation sade för flera år sedan att år 2017 var för tidigt, säger försäljningschef Bo Vig Jensen Kia Bil Norge/Bertel O. Steen, till Dagbladet. 

Vi tycker att det är för tidigt att byta till DAB. Tekniken är inte tillräckligt bra, säger Jensen bestämt. Han är inte ensam i fordonsbranschen att vara skeptisk.: Eftersom stora delar av Europa, som styr produktutvecklingen, inte är med om att utveckla DAB, så kommer vi efter med tekniken, säger Jo Øystein Nyhus, som är produktchef på Volvo Norge .

Han tror den stora utmaningen ligger i den befintliga flottan med inbyggd FM-radio. Han tror inte på adaptrar där utrustning antenn och kablar inte är integrerade i fordonssystemet. Dagens fordonssystem är mycket komplexa, med tanke på allt ska vara användarvänlig och säkert. En extra pryl i bilen ser vi inte som något positivt. Det måste integreras med bilens system, vilket gör det dyrare. Det är utmaningen, säger Nyhus.

Kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW Group Norge är spänd på att se hur mycket norrmän är villiga att investera i DAB-uppgraderingar. Säg att det kostar 10.000 kr att uppgradera till en fullvärdig DAB-lösning i en äldre bil. Han frågar sig om bilens värde stiger med samma summa.

Enligt siffror från Digitalradio Norge AS saknar 1,3 miljoner bilar DAB-radio idag.

André Fimreite, seniorrådgivare och jurist i bilorganisationen NAF kräver att Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ska bekräfta att beredskapsnivån i Norge blir fullgod med DAB. Jeg forventer at at vårt eget direktorat, som skal se at sikkerheten i landet vårt er slik den skal være, kommer på banen og bekrefter de opplysningene vi har fått fra bransjen og operatørene om DAB, säger han till Dagbladet.

Läs artiklarna i Dagbladet