torsdag 8 september 2016

Många avbrott i DAB-radion på Norges viktigaste vägsträcka

Bilistorganisationen NAF orolig inför FM-släckning 2017.
Problem med DAB-mottagning på väger och till sjöss rapporteras från många håll i Norge. En reporter på Aftenposten köpte en ny DAB+ konverter till bilradion. Resultat: Många nya kanaler. Men många signalbrott, även på själva E18 mellan Oslo och Kristiansand. På testresan söderut på E18 kopplade DAB-radion ur 18 gånger utanför tunnlar och i öppna landskap där annars FM-radion brukar höras. 

Reportern hade tidigare kört de ca 33 milen mellan Kristiansand och Oslo många gånger; 300-400 förmodligen. Alltid med FM-radio. Förutom i tunnlar var det var väl fungerande tills han köpte en DAB+ adapter till bilradion. Något alla måste ha nästa år, eller en ny radio. Eller en ny bil. Annars tyst i etern.  Resultatet av testkörningen blev nedslående.

NRK, P4 och Digitalradio Norge har kört över 42.000 km för att testa att kartor och terräng stämmer överens. Vi har gjort både med hjälp av mätutrustning och konventionella radioapparater. Genom detta arbete har vi bestämt att kartan täcker mycket väl verkligheten, säger Ole Jørgen Torvmark, chef för DAB-bolaget Digitalradio Norge AS. 

Jan G. Langfeldt  från Ski är en av många som använder E18 mellan Oslo och Kristiansand -en av landets viktigaste vägar. Han fick aldrig sin DAB adapter att fungera även om det var monterad av proffs. Han returnerade den. Jag var tvungen att ge upp alla DAB-projektet och väntar nu på att se vad som händer, säger Langfeldt som menar att parlamentet bör skjuta FM-släckningen för tills DAB-nätet är helt uppe.

Stein Gauslaa i Arendal berättade Aftenposten att i hans familj med två bilar som båda har fabriksmonterade DAB+ radio, upplevs detsamma som Aftenpostens reporter:  Signalen försvinner, inte bara i tunnlar, men även de till synes öppna sträckorna.

Norges Automobil-Forbund (NAF) oroas av den bristfälliga DAB-täckningen eftersom allt måste vara på plats innan FM-nätet släcks, enligt kommunikationschef Inger Elisabeth Sagedal. Hon noterar att radio bil är viktigt. Det har att göra med säkerhet, information om konvojer, olyckor väglag, väder. Det är viktigt för konsumenternas körglädje, men det har en säkerhets- och beredskapsmässig sida också. NRK och Digitalradio Norge försäkrar oss att allt är under kontroll, men vi får mycket feedback att det finns många hål i täckningen.

Hon är bekymrad över att Norges befolkning "inte är helt involverad i detta projekt. När vi ser också ser att våra grannländer skjuter upp nedsläckning av FM, ställer folk frågor om det norska beslutet, säger Sagedal i NAF.

Läs hela artiklarna i Aftenposten: