måndag 3 oktober 2016

Främsta digitalradiotillverkaren såld efter förluster

Försäljning av Pure signalerar bakslag för DAB-utveckling. Norge kan drabbas.
Det brittiska företaget Imagination Technologies har sålt digitalradiotillverkaren Pure till ett okänt österrikisk investmentbolag, Aventure AT GmbH, för £ 2.6m kontant. Affären ger också köparen en möjlighet att köpa en av Imagination Technologies anläggningar i Hertfordshire för £ 4.5m. Pengarna kommer att användas för att minska skulderna, säger Imagination Technologies.

Pure bildades 2002 och har cirka 65 anställda. Enheten började göra förluster under 2009 och intäkterna föll 10 procent, även om den förblev det största varumärket för digitalradio på den tiden. Imagination beslöt i år att sälja efter Sir Hossein Yassaie, dess långvariga vd tvingades avgå i februari. Han har varit en stark förespråkare av Pures varumärke, har banat väg för digitalradio inom halvledarsektorn, och har motstått investerarnas påtryckningar att sälja Puret. Men Pure, som har omstrukturerats, rapporterade dock en förlust före skatt på £ 7,9 året till april, enligt Financial Times.

Få uppgifter finns om Aventure AT, som har bildats specifikt för att köpa Pure. Tysken Markus Steck, direktör på Aventure GmbH, prisar på Pure webbplats  företagets "goda rykte" och "den starka produktportföljen". Herr Steck var tidigare under 12 år vd för bredbandsföretaget DBD i Heidelberg.


I november 2015 aviserade Pure en större sexsiffrig radiokampanj och partnerskap med företaget Digitalradio Norge AS (DRN). Samarbetet mellan Pure och DRN syftar till att påskynda försäljningen av DAB-radioadaptrar i bilar och kommersiella fordon innan Norges nationella FM-avstängning 2017.

En del av kriterierna för att fastställa ett datum för en digitalradioövergång är att se till att det finns tillräckligt övertygande och tillgängliga lösningar för att hjälpa konsumenterna att konvertera sina bilar. Trots att över 63% av alla nya bilar nu kommer med DAB som standard i Norge, finns det mer än 2,6 miljoner fordon som behöver konvertera. Pure var först på marknaden med en biladapter 2008. 

DRN är övertygade om att Pure kommer att leverera vad som krävs för den norska övergång. With Pure strengthening its presence in the Norwegian market, we anticipate a further boost in the digitisation of car-radios in Norway, sade Jarle Ruud, DNR i när samarbetet inleddes förra hösten.

Analys

Pures intäkter var £18,8 miljoner året t.o.m. april. Förlusten av £ 7,9 kan återspegla att det faktum att det inte finns en växande marknad för DAB-tekniken längre. På global nivå marknaden är begränsad till ett fåtal länder med särskild fokus på Storbritannien, Schweiz och även Norge som ännu är det enda landet med en planerad FM avstängning. Men helhetsperspektiv är att framtiden för fristående radioapparater inte är ljus. Trådlöst bredband främst via smartphones och i bilen kommer att vara stora utmaningar för marksänd radio över hela världen.

"Aventure GmbH" är ett annat tyskt företag som gick i konkurs mars 2015. Den suddiga ägarbilden för Aventure AT GmbH kan tyda på att det här är en "målvakt" för strategiska investeringar som involverar DAB-intressenter, som inte nödvändigtvis är belägna i Österrike. Här är intresset för DAB svagt. Public service och närradion i Österrike är emot att stänga FM-radio.

Skulle Pure gå i konkurs närmsta tiden kan detta innebära särskilda problem i Norge inför övergången från FM till DAB nästa år.

Läs även