fredag 18 mars 2016

Public service i Österrike avvisar DAB-radio

En övergång kan äventyra radiomediet säger radiochef
foto: derStandard.at
Public servicebolaget ORF har inget intresse av DAB + meddelar mediemyndigheten Kommaustria. Om vi inte kan göra mer program som är meningslöst för oss, säger ORF:s generaldirektör Alexander Wrabetz. 
ORF kan enligt gällande lagregler inte etablera fler kanaler, DAB+ har inte nått framgång i något europeiskt land och tekniken bakom DAB+ är 30 år gammal. Det finns 15.5 miljoner FM-mottagare i Österrike, vilket gör en övergång svår och en tvångslösning kan äventyra radiomediet. 
Detta var den grundkritik som Wrabetz har lagt fram för Kommaustria. För ORF skulle en övergång kosta för parallelldrift DAB+ och FM ytterligare 50 miljoner euro per år, säger Wrabetz.

Public servicechefen rekommenderar att man noga övervakar utvecklingen av digital radio på andra marknader. Han menar att man inte ska låta mottagarindustrin jaga in en i ett äventyr.

Sedan maj förra året testas i Wien, DAB+  med cirka 15 radiokanaler.  Förutom Wien planeras ytterligare radiokluster i östra Österrike och i provinshuvudstäderna, som växer tillsammans längs de viktigaste trafiklederna. Med en stängning av FM - som inte kan ske utan ORF:s medverkan - kan inte väntas före 2024. 

Den kommersiella stationen Radio Arabellas vd Wolfgang Struber, är en av de drivande krafterna bakom DAB-testerna. Han menar att tåget mot digitalradio inte kan stoppas i alla fall. Under Radiodays Europe-konferensen tidigare i veckan bildade Radio Arabella tillsammans med BBC och några andra public servicebolag en europeisk digitalradioallians för att främja DAB+.  De flesta public servicebolag är sedan länge också medlemmar i lobbyorganisationen WorldDAB.

Bland de ledande länderna inom EBU-sfären står nu Österrike tillsammans med Frankrike, Finland och Sverige utan någon public servicesatsning på DAB-radio.

Läs hela artikeln i derStandard.at