I Europa genomgår mellanvågsradio (AM) en övergång. Medan vissa radiobolag stänger ner sina AM-sändare på grund av uppkomsten av digitala alternativ som FM och DAB+, utforskar andra DRM som ett sätt att modernisera och förbättra mellanvågssändningar. DRM erbjuder digitala fördelar som ökad effektivitet, potential för flerspråkiga sändningar och möjligheten att överföra data tillsammans med ljud.
Sverige var ett av de första länderna i världen som började avveckla mellanvåg (AM). med avsikten att FM-radion skulle helt kunna ta över. Mellanvågen används dock fortfarande i större delen av världen ofta vid sidan av andra plattformar som FM, DAB och Internet (Australien). Skälet är framför allt den överlägsna räckvidden i jämförelse med FM, för att inte tala om DAB. Detta har stor betydelse vid större katastrofsituationer. Under de katastrofala skogsbränderna i Australien 2019 befäste då mellanvågen sin framtida position.
Det är framförallt i Nordeuropa som mellanvåg har avvecklats helt eller minskat i användning. Den är fortfarande starkt närvarande Södra och Östra Europa. I exempelvis Ungern finns sedan några år tillbaks världens starkaste mellanvågssändare på 2 megawatts uteffekt. Den är anpassad för att även kunde sända digitalt (DRM) och kan nå större delen av Europa. Även Italien överväger nu att satsa på DRM för de lokala mellavägsstationerna.
I Ukraina används mellanvågsradio (AM) främst av public servicebolaget Suspilne. Flera mellanvågsfrekvenser används, inklusive 549 kHz, 657 kHz, 873 kHz och 1404 kHz. Dessa frekvenser används för att sända olika program, inklusive nyheter, kulturellt innehåll och andra programmeringar. Dessa sändare uppges ha en nationellt heltäckande räckvidd och ett betydligt säkrare sätt att nå befolkningen i krigsläget än FM-radion och Internet.
I maj 2025 beslutade ledningen för grekiska publicservicebolaget ERT om en strategisk plan för nationell radiotäckning i mellanvågszonen (AM), för användning vid nationella nödsituationer. Efter en noggrann analys godkändes följande nationella radiotäckningskarta i mellanvåg med dess sändningscentraler Chania (Souda), Rhodos, Megara, Malgara, Zakynthos, Boyati, Korfu, Tripoli och Komotini. Detta kräver underhållsarbete och uppgradering av dessa platser "för att säkerställa deras fulla operativa beredskap".
En marknad för digitaliserad mellanvåg fortsätter öppna sig även i Europa. DRM-konsortiet
välkomnar ERT:s beslut att återuppliva och stärka sitt mellanvågssändarnätverk, som ska användas mot katastrofer, både naturliga och av människan orsakade. Den uppmanar också ERT att använda de fantastiska funktionerna hos Digital Radio Mondiale (drm.org), den bästa standarden för att digitalisera mellanvåg och leverera nödvarningsfunktionalitet (EWF) till hela befolkningen.
Läs även
Radioindustrin uppmanar indiska regeringen välja DRM för digital radio
- Världens största land blir sannolikt först med digitalradio såväl i FM som på mellanvåg.
Fördel DRM för marksänd digital radio i Italien och Indien
Public service och mellanvågen betydelsefull under australiska skogsbränderna
DAB kommer aldrig att ersätta FM i Australien
Digital Radio Is Worth the Cost When It Comes to International Security