tisdag 25 juni 2019

Parlamentet för näst största tyska delstaten säger nej till DAB

Kräver en marknadsdriven övergång till en mer modern teknik för digitalradio
Delstatsparlamentet i Niedersachsen vill få slut på etablering av den markbundna överföringsstandarden DAB+ för digital radio. En motion av liberala partiet FDP antogs enhälligt den 19 juni. I denna uppmanas delstaten att gemensamt med den federala regeringen stänga av DAB+ till förmån för annan teknik som 5G. - Förra året ifrågasattes DAB-satsningen av revisorer och näringsliv i Niedersachsen.

I Tyskland betyder radio fortfarande 92 procent FM, och endast cirka 10 procent av programföretagen använder DAB+, skriver parlamentet i sitt beslut. Särskilt kritiserad är det faktum att finansieringen av DAB+ också dras från sändningsbidragen. I talarinlägg innan omröstningen kritiserades DAB+ som "slöseri med pengar", rapporterar tidningen Infosat.

Finansiering genom licensmedel diskriminerar också privata programföretag. För privata radiostationer är den samtidiga sändningen via FM och DAB + (så kallad simulcast) kostnadskrävande och därmed ekonomiskt orimlig, skriver parlamentets talman i uppmaningen till Niedersachsens regering.

Parlamentsledamöterna i Niedersachsen ser DAB+ enbart som en övergångsteknik: Radions framtid är inte begränsad till en distributionsväg. Radio är tekniskt neutral och måste kunna  tas emot där lyssnarna finns. De flesta användare får nu radio via Internet, speciellt smarttelefonen är populär som mottagare. Parlamentet motsätter sig också att FM-radion stängs av.

Ordföranden för den liberala partigruppen FDP i delstatsparlamentet välkomnade beslutet: Det är unikt i landet att ett statsparlament enhälligt röstade för att DAB+ ska främjas genom licensfinansieringen. Detta är en ny ingång i mediepolitiska debatten menar han.

Delstatsregeringen kräver att delstatsregeringen

1.  konsekvent samarbetar med den federala regeringen, andra delstater, privata och offentliga programföretag för en marknadsdriven övergång till en digitalradio-framtid och att man utvecklar ett tydligt samordnat koncept,
2.  säger nej till ett avstängningsdatum för FM och
3.  engagerar sig i systemet för radiosändning och finansiering för att kunna säga upp DAB+ till förmån för utveckling av en framåtblickande teknik, till exempel 5G-standarden.

Ladda ner den antagna motionen i sin helhet


Niedersachsen är Tysklands till ytan näst största stat efter Bayern. Befolkning 8 miljoner. Huvudstad är Hannover.  

Testsändningar på 5G med radio och tv pågår i Bayern sedan 2018. Liknande tester  rapporteras genomförda 2018-2019 i Österrike, Finland, Frankrike, Norge, Italien, Portugal och Storbritannien med främst public servicebolagen involverade. Testverksamhet rapporteras också i Japan och USA.

Läs mer

Läs även