tisdag 19 juni 2018

Näringsliv och revisionsrätt i tysk delstat går emot DAB-radio

Fortsatt brant uppförsbacke för DAB-lobbyn i Tyskland
Näringslivsförbunden i Niedersachsen vill se ett slut på den digitala digitalradio DAB+. Även delstatens revisionsrätt är kritisk. Vi pratar om att digitalisering, bredband och 5G-standarden är inom räckhåll, så varför borde miljoner investeras i en teknik som är föråldrad imorgon? säger Volker Müller, vd för Unternehmerverbände (arbetsgivarorganisationerna).


De flesta radiolyssnare i Tyskland har varit trogna FM-radion och kommer att gå över direkt till Internetradio, som kan tas emot via datorer, smartphones eller surfplattor. Vi måste sluta diskutera en teknik som redan är föråldrad. Framtiden tillhör det heltäckande snabba Internet och Internetradio, inte DAB+, säger Müller.

Näringslivet får också stöd från ett annat håll. Antingen snabba tydliga ramar och deadlines eller ett slut på kampanjen för DAB+, är rekommendationen från delstatens revisionsrätt. Under en period av 20 år har man inte kunnat uppnå en betydande andel DAB-användare, enligt den senaste årsredovisningen från revisionsrätten. En påtvingad FM-avstängning är inte lämpligt, så länge som nackdelarna för radiokonsumenterna överväger, lyder kritiken från finansinspektörerna.

Observatörer uppskattar att kanske upp till en miljard euro har sedan 1990-talet spenderats på tekniken.

DAB-förespråkare ser kritiken som en externt driven kampanj, som kan ha sitt ursprung hos nationell privatradio. De privata radiostationerna i Niedersachsen avvisar DAB. Delstaten är en av de mest negativa till DAB, i motsats till några andra delstater som Bayern, Baden-Württemberg och Hessen. 

Niedersaschsen är till ytan Tysklands näst största delstat och till invånarantal den fjärde; 8 miljoner. Huvudstad är Hannover.

Läs mer
Niedersachsen: DAB+-Ende gefordert statt UKW-Abschaltung

FM-radion har fortfarande en mycket start ställning i Tyskland med ca 90 procents lyssnande. På den digitala sidan har DAB+ en mycket hård konkurrens inte enbart från Internet utan också satellit och kabel.


Läs även
Inget avtal om FM-släckning i Tyskland
Kommersiell radio förkastar plan för DAB-övergång i Tyskland
Motvind för DAB-radio i västra Tyskland