måndag 29 oktober 2018

Katastroflarm inom europeisk tv-industri inför en hård Brexit

Inte bara strömning hotar linjär kommersiell television.
London är inte bara det största finansiella navet inom EU, det är också hemmaplan för stora delar av europeiska tv-branschen. 1.203 av 3.005 kanaler (29 %) av alla tv-kanaler i EU är baserade i Storbritannien. För svensk del påverkas MTG-ägda Viasat med bl.a. TV 3 och TV 6. Det gör också svenska Discovery med Kanal 5 och Kanal 9, det amerikanska moderbolagets alla kanaler, samt en lång rad andra sport- och filmkanaler. Nu hotas många jobb inom brittisk medieindustri.


Gemensamt för alla dessa kanaler är att de sänder till övriga EU-länder med ett tillstånd utfärdat av den brittiska mediemyndigheten Ofcom. Om Storbritannien och EU inte lyckas enas om ett avtal innan mars nästa år gäller de tillstånden inte längre inom EU och det kan bokstavligen bli svart i rutorna.

Mångmiljardbranschen arbetar nu intensivt med flyttplanerna. Det blir kanske inte nödvändigt att flytta all personal, men om ett annat EU-land ska bevilja sändningstillstånd måste åtminstone ledningsfunktionerna och en del annat placeras där.

Förutom innehållet i sändningstillstånden handlar planeringen nu om var det finns lämpliga lokaler, bra kommunikationer och hur löneläget ser ut. Det är dock inget de svenska bolagen vill prata om. Vi vill inte spekulera i olika utgångar av Brexit i det här stadiet, säger Daniel Lagerqvist, kommunikationschef på Discovery Networks Sweden i en kommentar till TT.

Läs även
Brexit kan bli en katastrof för brittisk radio- och tv-industri
Brittisk tv-industri hotas inför Brexit
Största kommersiella tv-bolaget tvingas spara efter Brexit