onsdag 19 september 2018

Kraftiga nedskärningar av dansk public service

Nytt avtal: DR lägger ner tre tv-kanaler och tre DAB-radiokanaler.
Betydande förändringar väntar DR under de kommande fem åren. Organisationen minskas med 20 procent de närmaste fem åren. Bl.a. kommer sex marksända tv-kanaler att bli tre. DR3 och DR Ultra kommer endast att ses på nätet från 2020, medan DR2 och DR K kombineras i en tv-kanal med fokus på samhälle och kultur. DR:s åtta radiokanaler minskas från åtta till fem. Det betyder att P6 Beat, P7 Mix och P8 Jazz som inte sänds på FM men i marksänd digitalradio (DAB) läggs ned.


Samtidigt bantas organisationen och den verkställande ledningen och cirka 375-400 inklusive 25 ledande befattningar försvinner. Totalt sparas 420 miljoner kronor (DKK) per år när planen fasas in senast 2020. Insynen i DR: s ekonomi måste ökas och DR måste redovisa hur resurser fördelas på enskilda kanaler, plattformar och media liksom distributionen av programtyper.

- Baggrunden er både de nødvendige besparelser og at sikre, at DR kan sætte endnu mere tryk på den digitale omstilling. På indholdssiden vil vi satse endnu mere end hidtil på vores styrkepositioner. Det er alt i alt relativt drastiske forandringer, men jeg tror på, at det er de rette, kommenterar generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Det finns områden som är mer drabbade av besparingskniven än andra. Områdena sport, underhållning, livsstil och utländsk fiktion skärs markant, samtidigt som det möjliggör ökat fokus på regionalt innehåll. DR:s tv-drama, innehåll för små barn, dokumentärer liksom kör och orkestrar klarar sig från besparingar. Andelen dansk musik på radion ökas till 48 procent i både P3 och P4.

Den här rationaliseringen kommer inte vara den enda under de närmaste fem åren. Om tre år kommer DR att genomföra ytterligare en sparplan.

I pressen har sparplanen har fått både ris och beröm på ledarsidorna. I Folketinget ställer sig inte Socialdemokrater bakom besparingarna och har lämnat det mediepolitiska avtalet. Det er en historisk forringelse af danskernes radio- og tv, som regeringen sammen med Dansk Folkeparti i dag har lagt ned over Danmarks Radio, menar man. Men partiets mediatalesman Mogens Jensen lovar inte att socialdemokratin kommer att rulla tillbaka besparingarna om partiet återtar regeringsmakten.

Läs hela det nya public serviceavtalet 2019-2023
Ny public service-kontrakt for DR. (dr.dk)

Läs mer
Overblik: Disse DR-programmer og kanaler lukker (dr.dk)
Kulturministeren om ny publicservicekontrakt: DR skal følge danskernes medievaner (dr.dk)
Avisledere: DR-spareplan er 'fornuftig' og ’klog’(dr.dk)

Läs även
Inför politiskt hot om nedskärningar ändrar DR kurs och blir mer dansk
DR som mastodont ohälsosam för mediemarknaden
Public service: Varannan dansk vill kunna välja bort DR
Politiker kräver mer ekonomisk öppenhet av dansk public service