tisdag 9 maj 2017

Politiker kräver mer ekonomisk öppenhet av dansk public service

DR-anställda oroas över sparplan i höst
Danmarks Radio måste vara mer öppen om ekonomin när ett nytt medieavtal träffas 2018, säger Venstre och Dansk Folkeparti. Reaktionen kommer efter Berlinske Tidene att berättat att DR betalde dirigenten Lawrence Foster ett stort arvode för två nyårskonserter 2015 som han aldrig genomförde. DR vägrar avslöja avgiften storlek. Radio- och tv-lagen ger rätt till offentlig insyn i DR, som dock hänvisar till undantag för det som har med den redaktionella processen att göra.

Det måste bättre insyn i DR, och det är också ett problem som vi stöter på inom politiken. Vi kan inte inspektera  för mycket. Och jag tror att om du har fördel  av att få så många miljarder kronor, det måste också finnas en viss kontroll. DR bör vara mycket mer öppet om vad pengarna används till, säger Britt Bager, medieordförande i Venstre till BT.

DR:s kommunikationschef Lasse Bastkjær avvisar påståendet att DR är stängt. DR är en ganska öppen företag jämfört med andra företag. Och det ska vara när man är till för danskarna. At man bliver kigget efter i kortene, og det gør vi gerne, säger Bastkjær til BT.

Beskedet om hur det danska PS-bolaget ska spara närmare 60 miljoner kronor dröjer. Den spontana glädjen bland DR-anställda som skiljedomen i februari, gällande bibehållen betald lunchpaus, utlöste förbyttes ganska snart i en oro över var pengarna som ska sparas i stället måste tas.

Nu säger DR-chefen Maria Rørbye Rønn på bolagets intranät att en reviderad ekonomiplan kommer att läggas fram i september. Det är för lång tid och skapar enormt stor otrygghet bland medarbetarna, eftersom man i DR vet att bibehållen betald lunchpaus kommer att leda till några förlorar jobbet, säger Henrik Friis Vilmar i journalistfacket. DR:s ekonomidirektör Nikolas Lyhne-Knudsen avvisar den fackliga kritiken. Jag tror det skulle varit ännu värre att hasta fram en reviderad ekonomiplan, säger han enligt Vipåtv.

Det finns idag en politisk majoritet i Folketinget för att rationalisera Danmarks Radio. De borgerliga partierna har dock olika åsikter om hur detta ska ske; hur och hyr mycket.

Läs även