fredag 25 augusti 2017

Inför politiskt hot om nedskärningar ändrar DR kurs och blir mer dansk

Kulturministern: "Det är söt musik i mina öron".
Höjda journalistiska ambitioner, mer danskt innehåll och digitala satsningar för DR, Satsningarna kommer att kosta cirka 100 miljoner danska kronor per år. De ska betalas bland annat med att sammanlagt mellan 55 och 65 tjänster rationaliseras bort. Även nyhetsledningen ska bantas. Vi genomför en kursändring så folket under de kommande åren får ett DR med ännu tydligare public service-profil, säger DR:s generaldirektör Maria Rørbye Rønn.


Vi ska erbjuda barn och unga något nytt i en digital tid. Vi gör de nödvändiga prioriteringarna i vårt innehåll och våra aktiviteter för att säkra att folket i en framtid som är ännu mer digital har tillgång till ett starkt och tydligt public-service innehåll, enligt Maria Rørbye Rønn .

DR bland annat försöka sig på nyheter på Snapchat, stärka ämnesredaktionerna, minska ner mängden nyhetsitems.  Man har också lyssnat på den breda kritiken mot kommersiellt präglad underhållning i DR-TV och slopar nu flaggskeppet X Factor för att i stället utveckla ett eget underhållningsformat.

Flera program kommer nu att få digitala plattformar som sin primära distributionsplattform, Ungdomskanalen DR3 ska få en ökad mängd danskt innehåll och färre utländska program, enligt DR:s plan. Det har dock inte ännu bestämts om kanalen i framtiden enbart ska sändas på nätet.

Folketingsledamöter från både röda och blå blocket är entusiastiska över DR:s nya framtidsstrategi  Det skriver Politiken, som har talat med politiker från flera partier. Med den nya planen bemöter DR kritiken. Det är musik i mina öron, säger kulturminister Mette Bock från Liberal Alliance, ett parti som tillsammans med DF och Venstre har varit bland de hårdaste DR-kritikerna.

Enligt MediaWatchs information har DR öppnat möjligheten för anställda att ansöka om frivilligt avgång under den kommande veckan i samband med besparingsplanen. Webbadministration och stödfunktioner drabbas hårdast.

DR:s satsningar sker i sista stund på väg mot galgen. Det finns ett brett stöd i Folketinget för nedskärningarna public servicebolaget även om inget parti går så lång som DF som kräver nedskärning av budgeten med 25 %.

Läs mer
Vi-på-tv
MediaWatch

Läs även
Dansk public service står inför en revolution