måndag 16 april 2018

DR som mastodont ohälsosam för mediemarknaden

Besparingarna på Danmarks Radio kommer att skapa ett annat DR.
Regeringen har tillsammans med stödpartiet Dansk Folkeparti (DF) kommit överens om att DR ska få 20 procent mindre i kronor och öron. Avtalet har träffats innan de partipolitiska förhandlingar om ett nytt medieavtalet inleddes för en vecka sedan. Den danska mediemarknaden mår inte bra av mediekoncernen DR:s storlek idag, säger den politiske ledaren för Liberal Alliance (LA), utrikesminister Anders Samuelsen, till tidningen Danmark.


Det er helt generelt usundt for det danske mediemarked at have så stor en mastodont, der dominerer hele mediebilledet säger han. Der er brug for flere private medieudbydere, som der heldigvis kommer flere og flere af, så danskerne får mere frihed til selv at vælge deres medier, säger Samuelsen

Enligt regeringens förslag för förhandlingarna måste DR stänga två av sex tv-kanaler. I intervjun med tidningen säger partiledaren att DR måste vara något annat än det är idag. DR skal fylde mindre. DR's generalsekretær Maria Rørbye Rønn har igen og igen sagt, at et DR med færre midler i ryggen vil blive "et helt andet DR. Ja, det er jo netop meningen

DR inte kommer att bli vingklippt eftersom DR nu anpassas till en modern medieverklighet. Med den nya ekonomiska ramarna fortsätter DR att ha inte mindre än tre miljarder kr tillgängligt varje år, menar Samulensen.

Liberal Alliance innehar även kulturministerposten i regeringen. Man räknar med att Mette Bocks förslag i medieförhandlingarna i Folketinget ska kunna genomföras i de flesta delar. Dock är det mycket tveksamt att förslaget om att stänga FM-radion 2021 kommer att accepteras av något oppositionspartierna. Bland annat säger DF och socialdemokraterna nej.

DR har länge haft en mycket dominerande ställning ifråga om den danska radio- och tv-marknaden. 2017 såg 76% av danskar över tre år på någon av av DR:s sex tv-kanaler medan 69 såg på TV2:s kanaler och 48,5 på MTG:s kanaler. TV2 är liksom DR statsägd, men reklamfinansierad.  DR med sina åtta radiokanaler har cirka 72 % av all radiolyssning i Danmark.


Kulturminister Alice Bah Kuhnke uttryckte förra veckan på Journalistförbundets kongress  oro över utvecklingen för public service i Danmark – och försäkrade att några liknande sparkrav inte är aktuella i Sverige.

Läs även
Danska regeringen föreslår stora förändringar av public service
DAB-radio inte populärt i Danmark