torsdag 26 juli 2018

DAB-radion står inför het höst i Stortinget

Senterpartiet i Norge vill ha tillbaks FM-nätet.
Lyssningstalen för norsk radio är i fritt fall efter övergången till DAB. Senaste undersökningar visar att daglig lyssning i på så lågt som 51,2%. Kulturpolitiska talespersonen i Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen varnar för de konsekvenser som släckning av FM-nätet har för både radioproduktionen och beredskapen i Norge, och kräver att FM-nätet i Norge slås på igen.  

De nye rekordlave lyttertallene er dramatiske. Det er presserende for både mediemangfoldet og beredskapen i landet vårt at radiolyttingen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette. For å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen.

Före introduktionen av DAB hade vi en total radiolyssning på strax under 70% och något lägre under sommarmånaderna. I de övriga nordiska länderna, där konkurrensen från strömmande tjänster är lika stort som i Norge, men FM-nätet är inte släckt, är lyssnartalen helt annorlunda, fortsätter Sem-Jacobsen.

Jag tror att det beror på att många inte får lyssna på radion som de vill ha det, nämligen FM. Därför säger så många som 57% av befolkningen att de är missnöjda med att FM ersätts med DAB, enligt Medieundersökningen 2018. Jag uppfattar att många är provocerade av att de tvingas kasta fungerande FM-mottagare och att spendera pengar på DAB. Alltför många har redan också fått  dåliga erfarenheter av DAB, säger Sem-Jacobsen.

At et av de mest solide massemediumene i landet vårt nå plutselig ikke benyttes av mer enn halvparten av oss, kan raskt bety at man ikke lenger ser verdien av å investere i god radioproduksjon. Og dårligere innhold vil temmelig sikkert gjøre at enda flere flykter fra radio. Dette er ikke en situasjon Senterpartiet ønsker.

Nu måste vi politiker våga göra vad som måste göras. Stortingets villkor om att stängningen av FM-nätet inte skulle påverka norsk beredskap och säkerhet har uppenbarligen inte uppfyllts av regeringen, menar Sem-Jacobsen avslutningsvis. Det var også et feilgrep å slukke det nasjonale FM-nettet før DAB var godt nok utbygd og nok mennesker ønsket å bruke det. FM-nettet må skrus på igjen!

Läs hela pressmeddelandet från Senterpartiet: Skru på FM-nettet igjen!.

Läs mer
Katastrofale tall for radiolytting i Norge (Kampanje)
Politikere: Genstart FM-radio i Norge (Recordere, Danmark)

Lyssna på
Debatt om DAB i NRK Nyhetslunsj

Läs även
Kulturminister vill inte redovisa verklig DAB-lyssning i Norge
NATO kan stänga DAB och nationell radio i Norge
Danska regeringens plan stänga FM-bandet nu ”stendöd"
Varför DAB-radio i Norge, men inte i Sverige?