fredag 29 juni 2018

Danska regeringens plan stänga FM-bandet nu "stendöd"

Ännu ett bakslag för DAB-lobbyn i Danmark
Regeringen och Dansk Folkeparti (DF) har kommit in i den sista fasen av de parlamentariska förhandlingarna om det medieavtal som kommer att utgöra ramarna för landets mediepolitik 2019-2024. På vägen till förhandlingarna med kulturministern Mette Bock (LA) konstaterar DF:s medieordförande Morten Marinus att medieavtalet inte öppnar för regeringens förslag om FM-avstängning. Tanken med en avstängning var att främja en övergång till digital marksänd radio med systemet DAB.


- Tanken att stänga av FM-bandet är stendöd. Så vi kommer inte att diskutera det längre, men allting annat är fortfarande på agendan, säger DF:s medieordförande.

När regeringen presenterade sitt förslag till medieavtal i april föreslogs att FM-radion skulle stängas två år efter att det visar sig att hälften av radiolyssningen var digital (DAB och internet) - men senast 2021. Det visade sig finnas en mycket stark opinion mot förslaget Kritiken handlade bl.a. om att alla bilradiomottagare som måste kasseras om FM-bandet stänger. Det skulle också finnas risker för trafikstockningar eftersom många bilister inte längre får trafikmeddelanden på radion. Tidigare i juni erkände kulturministern att "det är en relevant fråga".

Oron har hörts från flera politiska partier, inklusive socialdemokraterna. S er helt enig! Et nyt nederlag til Kulturministeren og regeringen, twittrar socialdemokraternas medieordförande Mogens Jensen igår. S och DF är de de två största partierna i Folketinget. Nu finns endast DF finns kvar i förhandlingarna om medieavtalet. Samtliga övriga oppositionspartier har lämnat, bland annat för att de har vägrat att acceptera regeringens och DF:s avtal om ett 20-procent sparbeting för Danmarks Radio.

Uppförsbacken för DAB-lobbyn i Danmark fortsätter, eftersom det inte finns en hållbar efterfrågan för tekniken på marknaden. Inte bara lyssnarna vill behålla sin FM-radio. Det finns fortfarande föga intresse för nya kanaler att sända i den nya kommersiella DAB-multiplexen som drivs av Teracom Denmark.

Det dominerande kommersiella bolagen Bauer finns både på FM och DAB+. DAB introducerades i Danmark 2002 och lyssningen är 16% på veckobasis.

Läs mer
DF slår fast: Regeringens plan om at slukke FM-båndet er stendød (Danmarks Radio)

Din FM-radio er reddet (Ekstrabladet)

Läs även
DAB-radio inte populärt i Danmark
Bauer satsar inte på nya radiokanaler i nya danska DAB+ nätet
Reklamradio i Danmark vill fortsätta på FM
Analys:  Förslag att stänga FM-radio i förtid saknar stöd i Danmark