tisdag 17 juli 2018

Kulturminister vill inte redovisa verklig DAB-lyssning i Norge

Aftenposten stödjer önskemål i Stortinget om att lyssningen nu mäts
Kulturminister Trine Skei Grande (Venstre) tar inte initiativ till att få reda på hur många som lyssnar på DAB. Det blev klart när hon svarade på en skriftlig fråga från Senterpartiets Åslaug Sem-Jacobsen i Stortinget. Grande visar istället på att lyssnandet på alla digitala plattformar växer, att användningen av FM-radio faller och att lyssnandet på DAB-radio växer mest och är klart störst. Detta svar är inte tillfredsställande anser Aftenposten på ledarplats och Åslaug Sem-Jacobsen är mycket besviken på kulturministern. Frågan gäller bland annat nationell beredskap och trafiksäkerhet.

Således är det fortfarande inte möjligt att få en översikt över antalet nordmän som lyssnar på DAB-radio dagligen. Det nationella FM-nätverket stängdes av 2017. Medan FM-lyssning mättes i detalj finns det ingen kartläggning av antalet nordmän som lyssnar på DAB varje dag.

Jag är mycket besviken över att den nya kulturministern inte utnyttjar möjligheten att gå in på problemen kring DAB på ett annat vis än sina föregångare, säger Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) till Aftenposten. Den tidigare NRK-medarbetaren är mycket kritisk till flera aspekter av DAB-introduktionen.

Åslaug Sem-Jacobsen inleder sin skriftliga fråga till kulturministern: Medfører det riktighet at to kommersielle aktører nå har kontroll over hvilke andre som får slippe til på det nasjonale DAB-nettet og dermed også kan holde mulige konkurrenter borte fra det helt frem til 2032? Er det i så fall i tråd med Stortingets intensjon om eiermangfold i "Melding St.8 (2010-2011), og vil ministeren ta initiativ til at Medietilsynet skal finne ut hvor mange som hører på DAB, altså ikke digital lytting som inkluderer internett og mer, men faktisk DAB-lytting?

Sem-Jacobsen frågar sig också om Det er grunn til å spørre seg om det faktisk er de midlertidig gjenværende FM-kanalene og radio over internett som i dag gir mangfold i tilbudet.

I svaret från kulturministern heter det bl.a. att mediepolitiken faktiskt underlättar ökad mångfald. Siffror från januari 2018 visar att 34 procent av all radiosändning var på nya kanaler som hade liten eller ingen distribution på FM. Hon visar på siffror erhållna av Kantar på uppdrag av branschaktören Digitalradio Norge AS. Jag har ingen anledning att ifrågasätta Kantars mätningar. Följaktligen kan jag inte se att Medietilsynet behöver göra egna mätningar, avslutar Skei Grande.

Åslaug Sem-Jacobsen både förvånad och besviken: Mest bekymret blir jeg over at ministeren ikke ser verdien av å fremskaffe konkret faktagrunnlag på hvor mange som faktisk lytter på DAB, via en uhildet instans som Medietilsynet. Hva er ministeren redd for?

Samtidigt är Sem-Jacobsen mycket kritisk över det övergripande svaret på landets främsta kulturpolitiker:  Som fersk stortingsrepresentant forundrer jeg meg fortsatt over at når man spør ministre om noe, så får man sjelden et skikkelig svar. Så også denne gang. Jeg har forventninger til at nettopp Trine Skei Grande ville være mer opptatt av å få til en skikkelig diskusjon om veien videre for et medium som jeg trodde hun var opptatt av.

Aftenposten har vidarebefordrat Sem-Jacobsens kommentarer till Trine Skei Grande, men ännu inte fått ett svar.

Aftenposten skriver i sin ledare att viktigt att ta reda på hur många människor som faktiskt lyssnar på DAB-radio.En av huvudargumenten för övergången från FM till DAB har varit bättre beredskap. Men bättre teknik hjälper lite om för få lyssnare använder denna.

Kantars mätningar för första kvartalet i år visar att mer än en halv miljon dagliga radiolyssnare försvann i samband med övergången från FM till DAB. För närvarande har bara mer än hälften av bilarna på norska vägar DAB-radio, och en av tre fritidsstugor har ingen DAB-radio.

Aftenposten har varit i kontakt med Kantar, som bekräftar att det inte är något problem att mäta DAB-lyssning om så önskas. Men NRK och andra programföretag vill inte investera i dyr utrustning

För en sådan stor, dyr, betydelsefull och kontroversiell förändring av infrastruktur i Norge, skulle det dock vara konstigt om man avstår att  avslöja de specifika antalet lyssnare som press och politiker begärt p.g.a. att man inte har råd att mätutrustning. I detta fall bör kulturministern ändra sig, menar Aftenposten.

Noterat
Det totala radiolyssnandet i Norge är enligt olika bedömare bland de lägsta i Europa. Det mätningar som utförs av Kantar inkluderar dock inte lyssning på lokalradio på FM, ej heller lyssning på grannlandsradio på FM (främst Sveriges Radio) och heller inte utländsk radio på Internet. Mindre än hälften av den norska befolkningen uppskattas lyssna på radio via DAB.

Läs mer
Skriftlig spørsmål fra Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til kulturministeren
DAB-debatten: – Veldig skuffet over kulturministeren
Aftenposten mener: DAB-lyttingen må måles
Etterlyst: «Innhaldsbreidde og eigarmangfald» i DAB-radio

Läs även
NATO kan stänga DAB och nationell radio i Norge
Norska staten tar död på minoritetsradio
Stödet för FM-radion fortsätter öka i Norge