tisdag 5 juni 2018

Uppskjutna medieförhandlingar i danska Folketinget

Morten Marinus
Hur besparingarna i DR ska se ut är nu en nyckelfråga
Socialdemokraterna kräver betydande eftergifter i medieförhandlingar. Men Dansk Folkeparti vägrar att ändra överenskommelse om DR: s ekonomi. Det är meningslöst att fortsätta innan pengarna finns, säger kulturminister Mette Bock (LA) om de uppskjutna förhandlingarna. DF vill ha processen uppdelad. Förhandlingarna är långsamma, säger DF:s medieordförande Morten Marinus. - - Utsikterna att innan semestrarna få till stånd ett medieavtal med samtliga partier i Folketinget minskar nu.


Kulturministern ska enligt Marinus nu undersöka om det kan finnas mer pengar än vad regeringen har föreslagit. Men det bör sägas att en eventuell utvidgning av ramverket bör gå till alla typer av offentliga tjänster än enbart DR. DR-avtalet ligger fast, säger Marinus.

Innan medieförhandlingarna med alla partier inleddes överenskom regeringen och DF om ramarna för DR: s ekonomi under de kommande åren. Det innebär att DR måste spara 20 procent över fem år.

DFi hade ett mål att banta DR med 25 procent. Istället blev det 20 procent. Vi tror inte att det finns någon anledning att börja fila på detta igen. Affären är stängd, säger Marinus till nyhetsbyrån Ritzau.

Men socialdemokraterna är inte redo att acceptera att regeringens avtal med DF är orubbligt, låter medieordförande Mogens Jensen (s) förstå.- Nyckeln för oss är att det finns ultimata gränser som inte kan vidröras, säger Jensen.- Vi kan godt acceptere besparelser på DR. Men vi kan ikke acceptere ultimative krav i forhold til, hvordan de besparelser skal se ud.

Utöver besparingar på DR har regeringen också föreslagit att minskat stöd till Radio24syv och TV2: s regioner. Dessa besparingarna är DF emot liksom att man bl.a. motsätter sig en släckning av FM-radio inom några år.

Läs även
Danska regeringen föreslår stora förändringar av public service
Dansk public service står inför en revolution
Politiker kräver mer ekonomisk öppenhet av dansk public service
Kraftig politisk motvind för dansk public service