fredag 26 maj 2017

Dansk public service står inför en revolution

foto: Berlinske
Flera faktorer talar nu för att Danmarks Radio kommer att krympas 2019
DR står nu inför en ny verklighet. Hvad enten man producerer nye afsnit af "Historien om Danmark" eller for 7. gang genudsender Matador, ligger det i den politiske pipeline, at vi de kommende år får et mindre DR, säger John Wagner, chef för Köpmannaförbundet. Wagner, som tidigare varit styrelseledamot (konservativ) i DR, bedömer att public servicebolaget kommer att skäras ned i nästa medieavtal.

Det blir inte nödvändigtvis ett mediepolitiskt svagare DR, men en mindre organisation med färre kanaler, med kontinuerliga sparkrav som sätter gränser för programmässiga ambitioner, samt  krav att fokusera på public service i traditionell mening som folkbildning. Läs mer

Wagner tror på fem olika faktorer som kommer att innebära att DR beskärs. Först har regeringen uttryckt en önskan att minska på statliga medier, inklusive försäljning av TV 2, för det andra, den privata medieorganisationen Danske Medier har länge pressat på för en omgång rakning av DR. För det tredje kommer partierna i det borgerliga blocket väl ihåg att DR för att spara genomförde en lyckad stängning av Underholdningsorkestret. För det fjärde har det också betydelse att i departementschefen i finansministeriet Martin Praestegaard, tidigare har varit DR:s ekonomidirektör och därför i detalj känner till besparingspotentialen.

Att Michael Christiansen, som sjunger (pga. ålder) på sista versen som styrelseordförande i DR (pga. ålder) och har därför inte längre den närmast legendariskt politiska genomslagskraft, som tidigare har räddat DR såväl politiskt som ekonomiskt, är den femte faktorn.

Hvis Finansministeriet, kulturministeren og DF’s ledelse kan blive enige, kan DR’s ledelse godt forberede sig på, hvad der for mange i DR bliver en revolution – og en af den slags, som kunne være undgået, hvis man i tide havde kendt sin besøgelsestid, avslutar Wagner sitt inlägg i dagstidningen Berlinske.

Läs mer

DR’s ledelse kan godt forberede sig på en revolution (Berlinske)

Läs mer
Dansk kulturminister tänker sig Netflix som public serviceplattform
Danska mediebranschen kan inte lappas och lagas längre