onsdag 2 maj 2018

Stödet för FM-radion fortsätter öka i Norge

1 maj-demonstration för FM radio i Oslo.  
Poddokumentären "Hvem slukket lyset på FM?" har fått ett rekordlyssnande.
"Låt FM leva" var en av de många välkända parollerna under 1: a maj-firandet i centrala Oslo.
Radio Latinamerika, tillsammans med lyssnare och supportrar blev väl mottagna av publiken enligt lokalradio i Oslo. Flera tusen broschyrer utdelades under demonstrationen i Oslo centrum. (bild: Radio Latinamerika)

Radio Latinamerika är en spanskspråkig närradio som fortfarande sänder på FM i Oslo-området. Men man får endast sända med en stark begränsning av uteffekten och den dåliga täckningen ger klagomål.

Verksamhetschefen Hans Dahle konstaterar att Radio Latinamerika inte får sända mer än 100 watt. När de nationella kanalerna sände på FM t.o.m. 2017 hade de ofta 10.000 watts sändare som kunde störas av närradion. Men nu finns dessa enbart på DAB så den lokala radion kan inte störa NRK, Bauer och MTG. Det finns inte längre några tekniska hinder för att höja effekten för närradion.

Huvudbudskapet under 1 maj var att lokalradio får fortsätta på FM även efter 2021, vilket även krävs av det norska lokala radioförbundet. För några dagar sedan krävde också regeringspartiet Frp att lokalradion på FM skulle liberaliseras och även få fortsätta efter 2021.

Läs även lokalradio.no

Lyssna:  Vem släckte lyset för FM?
Rekordstort intresse för podden om FM-stängningen i Norge. Under april månad har tio delar om ca 20 min vardera publicerats och fått totalt över 5.500 lyssningar. Dessutom har poddavsnitten sänts av flera lokalradiostationer i Norge - på FM.

Här avslöjas bl.a. hur många av huvudaktörerna i processen arbetat. I flera intervjuer talas det öppet om märkliga ting. För några dagar sedan publicerades avsnitt 9 och 10. Många fler avsnitt utlovas av Kringkastingslaget.

Lyssna här http://hvemslukketlyset.no/

Läs även
Halva Norge lyssnar inte på DAB. Lokalradio på FM fortsätter öka
DAB-radio inte populärt i Danmark
Varför DAB-radio i Norge, men inte i Sverige?