söndag 15 april 2018

DAB-radio inte populärt i Danmark

Förslaget att stänga FM förkastas av en bred opinion
Opinionsmätningar visar på ett kraftigt folkligt och professionellt motstånd. Vi har tidigare redovisat det omedelbara motståndet från några av de större partierna i Folketinget mot minoritetsregeringens förslag att stänga FM senast 2021 liksom att kommersiell radio liksom bilistorganisationen är negativ. Kritiken i dagspress liksom fackpress som Ingeniøren är förödande för DAB. Dessutom har två medborgarförslag inlämnats till Folketinget som kräver en lag om att FM-bandet ska bevaras i Danmark.


DAB radio – en idé der ikke vil dø, men som dødsdømmer radiolytning, skriver i Berlinske Tidene medierådgivaren, tidigare chefredaktören Suzanne Moll och radiokonsulent Patrick Damsted. De skriver bl.a. om att ungas naturliga lyssningsplattform är det mobila datanätet, som redan är en naturlig del av våra liv och har bara ingen stark lobby - eftersom nätet inte kräver mer pengar.

Virkeligheden har for laengst overhalet DAB som teknologi. Kun folk, der lever af at saelge det, kan med glød i stemmen advokere for den teknologi. Hvis man virkelig vil fremtidssikre radio skal man springe DAB over og gå direkte til internet radio. Alt andet vil bare vaere en omvej praecis som vi har set det så mange gange i elektroniske medier.  Vi appellerer til ministeren om at taenke på radiolytningens fremtid som en reel mulighed – ikke et politisk projekt, skriver Moll och Ramstedt avslutningsvis.

Tvångsflyttning av danskarna över till DAB är fel,menar tekniska tidskriften Ingeniøren. DAB er historien om 25 års gammeldags og fejlslagen teknologi. Vil regeringen fremskynde overgangen til digital radio, kunne den i stedet fjerne momsen på de mere fremtidssikre internetradioer – så vil transformationen fremmes helt af sig selv, og i takt med at mobildækningen forhåbentlig også bliver mere tæt.

Om FM-bandet stängs till fördel för DAB måste Jysk Fynske Medier åter investera i ny teknologi om man vill fortsätta sända radio. Vice vd Alex Pedersen menar i det hela taget är ett felaktigt beslut att satsa på DAB-radio. Personligt tror jeg ikke på det der DAB. Ser man i Europa, er det kun i Norge, man har gået planken ud, og der er lyttertallet faldet, fordi mange jo ikke har DAB-radioer. Jeg tror, DAB vil blive overhalet af streaming. Min datter på 18 hører ikke radio, men hun streamer radio og musik. Så jeg tror, at vi kommer til at springe DAB-trinnet helt over, säger han till Journalisten.

En opinionsmätning för Ritzau visar att 69% vill behålla FM-radion efter 2021. 32% svarar att de har tillgång till en mottagare som kan ta emot DAB.

I en läsaromröstning i Extrabladet ville 89% behålla FM-radion. Dessutom har 56% erfarit att DAB-signalen inte fungerar.

I det medborgarförslag som lades i veckan skriver man att avsikten är att  sikre hele den danske befolkning og trafikanter fra andre europæiske lande en god dækning med radio i høj kvalitet samt opretholde katastrofeberedskabet med FM-radio og digitale informationssystemer distribueret via FM, och avslutar med att Vi lægger med dette forslag op til, at Danmark følg er Sverige og Storbritannien og bevarer FM-radioen.

Alla röstberättigade medborgare i Danmark kan lägga ett medborgarförslag i Folketinget.  Man måste vara minst tre personer bakom förslaget och kan man samla stöd av 50.000 röstberättigade danskar fram till november så måste det behandlas och röstas om i Folketinget. Första dagarna hade 580 gett förslaget sitt stöd.

Utifrån den politiska reaktionen och den allmänna opinionen är det inte svårt att dra slutsatsen att en påtvingad övergång från FM till DAB kommer att bli minst lika impopulär som i Norge. DAB-radio har funnits i Danmark sedan 2002, men inte nått mer än 16 % lyssning på veckobasis trots ett ganska väl utbytt nät. 

Läs mer

FM-sluk: Staten sparer håndører og kan ikke genbruge frekvenserne
(Ingeniøren)
DAB radio – en idé der ikke vil dø, men som dødsdømmer radiolytning (Berlinske Tidene)
Leder: Lukning af FM-radio er et teknisk tilbageslag (Ingeniøren)
Efter 17 år: Danske DAB-signaler halter stadig bagefter FM’s lydkvalitet (Ingeniøren)

Nej tak til DAB: Danskerne vil beholde deres FM-radioer. (Berlinske Tidene)
Kørte fra Glostrup til Vejle: DAB+ virker jo ikke, lad os beholde FM (Extrabladet)
Million-investeringer går tabt, hvis FM-båndet lukkes (Journalisten)
Sluk for FM-Radio vil gøre radiolytning til en marginaliseret fornøjelse (Danske Medier)
Regeringens forslag vil ramme to millioner bilister: Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er ikke klar til at slukke FM-båndet (Politiken)

Intervju med politiker i Radio 24syv Morgen (videoklipp)

Medborgarförslag i Folketinget: Bevar FM-båndet i Danmark
Facebookgrupp: Bevar FM-båndet i Danmark!

DABminus - Forbrugeroplysning om DAB

Läs även
Förslag att stänga FM-radio i förtid saknar stöd i Danmark