fredag 27 april 2018

Desperat NRK-utspel: Sänd 5G på FM-bandet

Kan vara försök att få bort lokalradion på FM i Norge
Den smarta mobiltekniken 5G lanseras över hela världen 2020 och man arbetar hårt med att hitta frekvensutrymme. För Europa gäller nu mycket höga frekvenser 3,4-3,6 och 26 Ghz. Under Digitalforum i Oslo påstod företrädare för NRK att intresseorganisationen EBU diskuterar att använda FM-bandet för 5G. Ett test kan ske i Norge och kunna göras på kort tid. Idén avfärdas dock av flera experter.

I EBU diskuteres å bruke FM til 5G. Det er mulighet for en pilot i Norge, sa Gunnar Garfors NRK på Digitalforum. En fördel är att sändare i FM-bandet kommer att nå längre än i 700-bandet. Det finns områden i Norge där det inte finns något på FM, förklarar Garfors, som påpekar att inga beslut har fattats. Garfors leder också gruppen IDAG som verkar för  DMB-tekniken använder DAB-nätet för television.

Experter tror inte att FM-bandet (87,5-108 MHz) är lämpligt för 5G. Signalerna kan spridas längre geografiskt, men bandbredden blir betydligt mindre. För mobiltjänst i 5G skulle en (1) kanal fylla upp upp hela frekvensutrymmet om 20 MHz på FM-bandet.

FM-radion måste dessutom släckas i alla andra europeiska länder för att kunna användas för andra ändamål i Norge. Det finns inget internationellt intresse att se på alternativ användning av detta band, sade John-Eivind Velure, Nkom på Frekvensforum i Oslo i oktober 2017. Detta har vi diskuterat även med andra medlemsländer i internationella forum, men ingen är intresserad av att påbörja något arbete för att harmonisera FM-bandet för andra användningar, menade han. 

EBU har inte publicerat någon dokumentation som kan bekräfta Garfors påstående om att man överväger förslag om att använda FM-bandet för 5G.

Vid Digitalforum fanns även andra deltagare från norska DAB-lobbyn. Nulltaksering av Spotify på mobile abonnement har klart påvirket radiolyttingen, sa Ole Jørgen Torvmark, Digitalradio Norge AS. Han visade på mätningar som visar att streaming av musik har ökat mer än radio efter FM-släckningen. Men Torgeir Waterhouse från IKT-Norge menade tvärtom att det är FM-släckningen som är orsaken till radions fall.

Analys
Radiolyssningen har fortsatt gått ner i Norge och mindre än hälften av norrmännen beräknas lyssna på de nationella kanalerna på DAB+. Samtidigt rapporteras rekordartad ökning för lokal radio på FM. Samtidigt har Norska lokalförbundet tydligt satt ner foten och sagt att man vill fortsätta på FM när nuvarande tillstånd går ut 2021. 

Det förutspås att  intressena bakom DAB - främst NRK, MTG och Bauer - att kraftig motsätta sig eftersom DAB då riskerar att inte blir den huvudplattform de tänkt sig för Norge. Utspelet från NRK om 5G på FM-bandet är en tydlig signal till politikerna från starka aktörer. Utspelet kommer bara några dagar innan Framstegspartiet (Frp) har sitt landsmöte. Frp, som är ett av tre regeringspartier, väntas besluta att FM ska få fortsätta användas för radio även efter 2021.

Fakta om 5G i Sverige
I Stockholm börjar man nu testa 5G på 3,4-3,6 GHz och 26 GHz banden med 100-200 MHz resp. 1000 MHz bandbredd.  Senare används även 700 MHz-bandet, som marksänd television får lämna för lägre frekvenser i UHF-bandet.

Läs mer
5G and PSM - Opportunities in distribution of AV content & services (EBU BPN 109)
Post- och telestyrelsens Spektrumplan för 5G-tester.

Läs även
DAB-visionen att använda FM-bandet till annat släcks
Radio och tv direkt till storpublik via mobilt bredband snart här