lördag 7 april 2018

Bilistorganisation går mot FM-släckning i Danmark

Enligt FDM, som är Danmark största bilägarorganisation, kostar det cirka 5.000 dkronor att ersätta FM-radion med en DAB-radio i bilen. Detta drabbar många bilägare om regeringens planer att stänga av FM-signalen senast 2021 blir verklighet. Det vil kaste bilejerne ud i radiotavshed og efterlade dem med en milliardregning. Det er vi meget imod, säger Torben Kudsk, chef för FDM, till danska TV 2.

Torben Kudsk drar slutsatsen att räkningen för två miljoner personbilar kan uppgå till upp till 10 miljarder. FDM förstår att regeringen vill göra något för att främja digital utveckling och radio, men lösningen är inte att stänga av FM-signalen.

Enligt kulturminister Mette Bock innebär det att danskarna kommer att få ett större radioutbud med bättre innehåll. De har gjort det i Norge med stor framgång, påstod kulturministern på sin presskonferens. Detta tror dock inte FDM på. Norrmännen släckte FM-signalerna från de rikstäckande stationerna under 2017, men enligt Torben Kudsk har många bilister idag ingen radio.

Läs mer
To millioner biler i Danmark bliver berørt, hvis FM-signal slukkes, siger FDM

Läs även
Många norska bilister väljer lokalradio på FM istället för riks-DAB
Nordiska bilorganisationer vill bromsa övergång från FM