måndag 30 oktober 2017

Norsk radiomarknad inför dramatiskt skifte. FM lokalradio fortsatt uppåt.

Lyssnare ger upp rikskanaler när DAB blir ett sämre alternativ. Lokalradion kan bli hot mot de utlandsägda kanalerna.
Tack vare att rikskanalerna med NRK i spetsen lämnar FM får många lokala radiostationer
allt fler lyssnare. Det visar lyssnarmätningen för tredje kvartalet. De två mest utstående
fylken (länen) är Hedmark och Telemark, men även i andra fylken är ökningen påtaglig.  Ett flertal rapporter pekar på en tydlig trend som visar att stora skaror lyssnare kommer att bli kvar på FM och många även kompletterar och vidgar sitt kanalurval med radio via mobilt bredband även i bil.

I Telemark är det nu 18% som lyssnar på lokalradio dagligen. Under tredje kvartalet 2016 var det 7%. Detta motsvarar en ökning med mer än 150%. Starka lokala radiostationer är bl.a. Radio Grenland, Radio Rjukan, Hjalarhornet och Radio West, men det finns också ett antal kommuner som inte har lokalradio, vilket kan innebära att ökningen för lokalradion är ännu större där den lokala radion har täckning.

Också i närliggande Vestfold är det en stark ökning för lokalradio trots att fler rikskanaler ännu är tillgängliga på FM. Radio Tønsberg och de övriga lokala radiostationerna i Vestfold kan tillsammans ha 16% dagligt lyssnade support under tredje kvartalet 2017, jämfört med 7% i samma kvartal året innan.

Hedmark har inte den största ökningen, men det är fortfarande imponerande siffror. Omkring 28% av befolkningen i Hedmark lyssnar på lokalradio dagligen. Lokalradion i Hedmark gjorde det mycket bra under tredje kvartalet 2016, men ökade nu över 100%.

Liknande siffror finns i Møre och Romsdal där lokalradio har ökat med 120% under det gångna året. Den lokala radion hade totalt 10% uppslutning i Q3 2016 och 22% under Q3 2017.Här finns också starka radiostationer som 1 FM Molde och Radio Ålesund.

I Vest-Agder har lokalradio också ökat kraftigt, även om P4 och Radio Norge fortfarande var på FM i det uppmätta kvartalet. Ändå kan lokala stationer i söder skryta med en ökning med 60% från 11 till 17% daglig lyssnande.

Oppland och Nordland har faktiskt samma ökning. Båda får 8% under tredje kvartalet 2016 till 14% under tredje kvartalet i år. Att ökningen är lika är troligen slumpmässig, men båda ställena har fått lokala lyssnare tack vare att rikskanalerna lämnar FM.

Läs mer på lokalradio.no

Fakta
Det finns ca 200 kommersiella eller icke-kommersiella lokala radiostationer i Norge. Något politiskt beslut om att stänga FM har inte tagits och lokalradion fortsätter att sända på FM. Endast ett fåtal sänder även på DAB+  - All lokalradio är norskägd, medan de två kommersiella nätverken Radio Norge och P4 ägs av utländska mediekoncerner (Bauer och MTG).  Dessa ska tillsammans med statliga NRK ha gått helt över till DAB+ innan årets slut.

Läs även
Minskat radiolyssnande i Norge med tio procent på ett år
Ökande krav att norska DAB-projektet granskas. Missnöje med NRK.
Världens snabbaste mobilnät marginaliserar DAB-radion
Två av tre norrmän är missnöjda med DAB-radion
FM-radion fortsätter i Norge efter 2022