onsdag 2 augusti 2017

Två av tre norrmän är missnöjda med DAB-radion

Ökat folkligt motstånd mot FM-stängningen bäddar för politiska problem i höst
Enligt en
Ipsosundersökning på uppdrag av Dagbladet, publicerad idag, är så många som 60 procent inte nöjda med övergången till DAB. 16 procent sade att de inte vet vad de tycker om övergången, medan 24 procent är nöjda. Missnöjet är lika utbrett över hela landet. Också i områden där NRK ännu inte har stängt FM-sändarna.   
Det är också ett tecken på att DAB-projektet inte nödvändigtvis har haft fokus på användarna. Det har varit både högt politiskt spel och politiskt fokus mer än en användarfokus, säger Hilde Arnesen Austlid vd i it-branschorganisation ICT Norge till Dagbladet.

Ole Jørgen Torvmark vd i lobbyföretaget Digitalradio Norge AS tror inte att siffrorna visar att de flesta människor är emot DAB-radio. Jag tycker att den här undersökningen visar att man vill ha kakan och äta den också. De vill ha både FM och DAB. Detta gäller i synnerhet de som lyssnar i bilen. Det finns många som tycker att det är irriterande att behöva installera en adapter eller annan utrustning, säger han till tidningen.

I en kommentar i Aftenposten skriver Joacim Lund att DAB fremstår i stadig større grad som en kostbar og langtfra fullkommen omvei til digitalisering av radioen, slik IKT-Norge har påpekt. Når lytterne oppdager det, blir det selvsagt ekstra surt å se på kontoutskriftene og konstatere at de har kjøpt inn nye DAB-radioer for tusenvis av kroner på sviktende premisser. Han menar att det inte är så konstigt att folk är så missnöjda eftersom radiobolagen bemöter klagomålen från lyssnarna med arrogans.
I juni lyssnade 1,2 miljoner människor dagligen till digitalradio dagligen. Enligt Digitalradio Norge handlar det om de som lyssnar på NRK P1, P2 och P3 eller P4 och Radio Norge.

DAB täckningen är fortfarande inte är tillräckligt bra. NRK har meddelat att man under augusti ska sätta upp ett hundratal ytterligare sändare för att säkerställa bättre täckning. Det handlar om fylkena Aust-Agder, Finnmark, More og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Oppland, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Telemark, Troms och Vest-Agder. Dessa nya sändare utgör en tillkommande kostnad för NRK.

När spricker bubblan?


I dagspress och sociala medier intensifieras debatten om DAB och FM. I nästan alla artiklar och inlägg behandlas DAB-projektet negativt. Enda positiva undantaget kommer från skribenter knutna till DAB-lobbyn. Det finns en osedvanligt tydlig opinion mot projektet.

Många norrmän uttrycker ilska och besvikelse på politikernas beslut att låta riksradiokanalerna lämna FM-bandet. I inläggen konstateras att allt fungerade bra med FM och nu blir allt sämre. Det är främst den dåliga täckningen med många avbrott som retar lyssnarna mest. Men det finns också många som känner sig överkörda av ett beslut som tvingar medborgarna att investera i ny utrustning för något de aldrig efterfrågat. Man är också irriterad på den bristfälliga ljudkvaliteten i jämförelse med FM och särskilt Internetradio.

Det har i debatten också börjat ifrågasättas vilka motiv som ligger bakom DAB-satsningen. Det visar sig nämligen att Stortingets beslut baseras nästan helt på ensidiga fakta som tillhandahållits politikerna av NRK, Digitalradio Norge AS och övriga DAB-lobbyn. DAB-satsningen betraktas av flera skribenter som ”ett av de största politiska misstagen i Norge i modern tid” och det förekommer allt oftare att beslutsfattarna anklagas för inkompetens och misstänks för korruption.

Trots det utbredda missnöjet över alla partigränser har det ännu inte kommit några signaler från de politiska partierna om att ompröva beslutet om FM-stängningen. De bedöms att partierna vill undvika att DAB-projektet kommer upp på agendan innan stortingsvalet i september.

Norge är det enda land i världen som beslutat avvecklat FM för sina nationella radiokanaler. Tills åtminstone 2021 kommer lokalradio och närradio att fortsätta sända på FM. Någon beslut om en fortsättning har ännu inte tagits och lokalradion kämpar nu för sin överlevnad.

Läs mer
Slakter DAB-omlegginga- DAB er noe tull (Dagbladet)

Bare hver femte er fornoyde med DAB (Journalisten)

Er det rart folk er misfornøyd med DAB-radio? (Aftenposten)
 

Läs även
Norska DAB-övergången präglas av dåliga nyheter
WorldDAB sprider vinklad information om DAB

Även NRK-anställda är skeptiska till FM-stopp

Följ debatten på Facebook
Nei til tvangsinnføring av DAB!! (2277 medlemmar)
JA TIL FM!  (1030 medlemmar)