lördag 11 november 2017

Kan lokal radio på DAB överleva i Norden?

Radio Trondheim ett offer för den konkurrensvridande politiska styrningen av radiomarknaden
Lokalradiostationen Radio Trondheim erbjuder nu stora delar av bolagets aktier till försäljning för att få mer pengar i drift. Radio Trondheim är ganska unik som en lokalradio i Norge eftersom de aldrig har haft en licens att sända på FM, men började direkt på DAB-mulitplexen 2015. Man har nu lanserat en räddningsoperation och uppmanar trondheimsbor och andra radioentusiaster att köpa aktier i radion. En analys visar dock att det kan behövas mer än pengar för att rädda radiostationen och yttrandefriheten.

Engasjerte mennesker har jobbet dedikert og hardt gjennom dugnadsarbeid for å få sving på Radio Trondheim. Vi har definitivt bekreftet overfor oss selv og alle andre at lokal DAB Radio har livets rett. Men vi trenger nå kapital for å overskudd i butikken, skriver Radio Trondheim bl.a. på nätet. Vi har derfor besluttet å la folket i Trondheim, lyttere og ambassadører, få kjøpe en del av selskapet. Inntil 30% av selskapet er åpent for salg. Gjennom dette ønsker vi selvfølgelig at nye eiere som blir med skal kunne ta del i utviklingen av vår lokale DAB radio.

Aktieförsäljningen startade 8 november och finns tillgänglig via folkeinvest.no
På bara några timmar kom det in över 15.000 kronor.

Läs mer på lokalradio.no

Analys
Lokalradiostationens problem kommer när samtidigt lokalradio stationer runt om i landet rapporterar om ökad eller kraftig ökad lyssning i takt med stängningen av FM för rikstäckande FM-näten för NRK och kommersiell radio under 2017. Dessa stationer kan fortsätta sända på kommersiell lokalradio på FM så länge de inte finns i de större städerna bl.a. då Trondheim.

Förbudet mot kommersiell lokalradio i de större städerna tillkom efter stark lobbyverksamhet av de två kommersiella aktörerna SBS/Bauer och MTG som befarade att lyssnarna skulle stanna kvar på FM och lyssna på lokalradio istället för att följa med Radio Norge och P4 över till DAB+. 

Radio Trondheim hade sin start för två år således inget annat val är att börja sända DAB+ (även on-line). Men det skulle nu röra sig om en helt annan sort konkurrens om lyssnarna.

I Trondheims DAB-mux kan lyssnarna välja mellan
15 olika NRK-kanaler
15 olika kommersiella rikstäckande (P4 och Radio Norge)
8 lokala kanaler varav 2 kristna, 3 pseudolokala (P4, Radio Norge, NRJ) samt NEA Radio, Radio Trondheim och studentradion.Man kan fråga sig om yttrandefriheten och mångfalden har stärks när 84% av radioutbudet i Trondheim kontrolleras av staten (NRK) och två utländska mediekoncerner (Bauer och MTG).


Radio Trondheims problem torde inte röra sig om enbart ekonomi utan också avsaknad av ett tillräckligt lyssnarunderlag. NEA Radio har en starkare position eftersom man även sänder på FM utanför Trondheim och andra storstäder.

Trondheim har idag 190.000 invånare och växer snabbare än Oslo, Bergen och Stavanger. Men för att överleva som lokalt förankrad och lokalt inriktad lokalradio behövs det sannolikt ett befolkningsunderlag motsvarande Londons för att överleva konkurrensen om lyssnarna i ett DAB-nät med över 35 kanaler.  Det alternativ som kan rädda Radio Trondheim är att få börja sända på FM …i just Trondheim. Men då hotas andra aktörers ambitioner att ta kontroll över reklamradiomarknaden i Norge. 


Politikerna står nu inför utmaningen att tvingas ompröva beslutet att stänga ute lokalt förankrad radio från större städer. Annars kan den europeiska övervakningsmyndigheten ESA komma att ifrågasätta det konkurrenssnedvridande åtgärden.

Ladda ner
Rammevilkår for lokalradio i forbindelse med digitaliseringen av radiomediet (Høringsinnspill fra P4 gruppen till kulturdepartementet)

Läs även
Norsk radiomarknad inför dramatiskt skifte. FM lokalradio fortsatt uppåt.
Ökande krav att norska DAB-projektet granskas. Missnöje med NRK.
FM-stängning ifrågasätts av Norges näst största tidning 

Europeiskt övervakningsorgan kräver Norge på nya svar om DAB