måndag 14 augusti 2017

Världens snabbaste mobilnät marginaliserar DAB-radion

Mobilnäten i Norge ökar utrymme för radio och tv.   
Enligt statistik från Ookla har Norge nu världens snabbaste mobilnät. Efter hård konkurrens mellan operatörerna har Norge gått från 11:e plats till första plats på ett år. Den genomsnittliga datahastigheten på mobil har ökat med 69 % och ligger nu på 52,6 megabit per sekund. 
Telenor, Telia och Ice.net har nyligen investerat miljarder i utvecklingen av sina 4G-nät, som ska nå alla norrmän. Den geografiska täckningen blir dessutom bättre än för marksänd radio som DAB+.

Men förklaringen till varför Norge har klättrat så snabbt på statistiken är att Telenor i september 2016 lät alla abonnemang få högsta tillgängliga hastigheten.

Mätningen i juli visade på att Telenor hade en  medelhastighet på 58,6 megabit per sekund för nedladdning. Telias nät hade en medelhastighet på 45,9 megabit per sekund i juli.
Nederländerna och Ungern är nummer två och tre på listan över världens snabbaste mobilnät. Grannländerna Danmark och Sverige ligger nu på 12: e och 19: e plats.

Läs hel artikel i Dagens Næringsliv
Norge har verdens raskeste mobilnett

Analys:  Det bör noteras att den kraftiga kapacitetsökning för mobilnäten i Norge sker under den period då nationell marksänd FM-radio ska ersättas av digital nät DAB+
En minst sagt impopulär åtgärd hos befolkningen.  


Mycket talar för att de norrmän som vill fortsätta lyssna på NRK istället för DAB+ istället väljer sin on-line på sin smartphone eller via Carplay-funktioner. Det som talar för detta är dessutom det faktum att många redan har sådan utrustning. Därmed behöver dessa lyssnare då inte investera i en ny teknik som också mött hård kritik ifråga om bl.a. täckning och ljudkvalitet. Dessutom finns inte en global marknad för DAB i smartphones.

Läs även
Mobilt bredband räddar radio i bilarna i Norge
DAB-radio: Lobby i strid mot mobilt bredband
Statligt bolag osaklig om radio i mobilnät
Smartphones blir hela världens radiomottagare