måndag 5 juni 2017

Fortsatt lokalradio på FM glädjer annonsörer i Norge

Rikskanalernas övergång till DAB ett lyft för lokalradio
Lokalradiostationerna i fylkena Møre och Romsdal glädjer sig över att NRK nyligen har släckt sina FM-sändare. De rapporterar också att annonsörerna nu glädjs över att lokala stationer successivt blir de enda som sänder på FM i resp. område. Lokalradio.no har talat med många optimistiska lokala radiostationer.  Läs mer


KSU 247 är en av många lokala kommersiella radiostationer som fortsätter att sända på FM i minst 5 år till. Vi har fått uppmärksamhet från media och från lyssnare och läsare. Även många av våra kunder har gett feedback som de följer släckning med spänning. De flesta tror att det är positivt för KSU 247, säger vd Tore Lyngvær.

Den s.k. FM-släckningen gäller endast NRK och de två kommersiella rikstäckande bolagen P4 och Radio Norge (som ägs av Bauer och MTG). Dessutom tillåter staten inte några av de stora kommersiella lokala stationerna i större städer - som Radio Metro i Oslo - att fortsätta på FM. Orsaken att man vill skydda de två rikssändande bolagen från konkurrens från FM-nätet. Icke-kommersiell lokalradio - närradion - får fortsätta på FM i hela landet - även i storstäder.

KSU247 i Kristiansund är optimister när de nu får fortsätta på FM, där de kommer att vara utan konkurrens tills 2022:  Antalet FM-radiomottagare och bilar utan DAB innebär att vi förväntar oss en ökning av lyssnarsiffror säger Lyngvær. Siffror från innan  jul visar att 7 av 10 bilar ännu inte har DAB. Vi har inte gjort något speciellt i samband med övergången. Vi har tagit med riksnyheter, men annars business as usual, säger Lyngvær.

Tidigare i veckan talade lokalradio.no också med 1Fm Molde, som också tror på fler lyssnare. Radio 3 Bodø, som redan har en månads erfarenhet av att vara ensam på FM-nätet, uppskattar att de har haft en lyssnarökning med 40%.


Utvecklingen pekar nu på att norskägd och lokalt kontrollerad lokalradio kommer att på allvar utmana NRK liksom de två utlandsägda kommersiella nätverken P4 och Radio Norge.

Läs mer på lokalradio.no
Annonsørene er positive til lokalradio

Läs även
Ungdomar lämnar NRK efter FM-släckning
FM-radion fortsätter i Norge efter 2022