söndag 23 april 2017

FM-radion fortsätter i Norge efter 2022

Inget beslut om att tvinga lokalradion över till DAB.
Stora lyssnarförluster för kommersiella nätverken efter övergång.
Myndigheterna har nu bekräftat att det inte finns några planer på att släcka FM-nätet 2022 enligt Norska Lokalradioförbundet. Det är enbart nationella kanaler som stänger sina FM-sändare 2017, medan de flesta lokala radiostationer har fått tillstånd att sända på FM tills 2022. Vad har varit oklart är hur länge den lokala radion kommer att fortsätta på FM efter detta. I ett brev från Kulturdepartementet till Eftas övervakningsmyndighet ESA skriver man i klartext att det inte finns beslut om vad som ska hända med FM-radio efter 2022. 

Detta är en av våra stora segrar hittills, säger ordförande Svein Larsen i sitt öppningstal vid lokalradions rikskonferensen i Stavanger. Han menar det är en viktig för lokalradioförbundet att arbeta för dem som vill fortsätta på FM. Han presenterade också fördubblade lyssnarsiffror för lokalradion i Bodø sedan de nationella kanalerna släckte sina FM-sändare. Enbart Radio 3 Bodø har fick 62% fler lyssnare, medan kommersiella rikskanalerna P4 och Radio Norge har minskat dramatiskt.

Både Radio 3 Bodø, som är medlem i lokalradioförbundet, och andra lokala radiostationer kan höras i Bodø har tjänat väl på NRK, P4 och Radio Norge slog av sina FM-sändare i Nordland i början av januari.  Lokalradion i Bodø har tidigare räknat med 40% fler lyssnare när de stora konkurrenterna skulle försvinna. Det blev mycket bättre än så. Andra lokala radiostationer i Bodø inklusive FM8000 har ökat sin veckonärvaro från 6,3% till 16,7%. Det är en ökning på över 165%! 

Kantar TNS-mätningar visar också dåliga siffror för de kommersiella nationella kanalerna. P4 och Radio Norge båda har en kraftig nedgång i Bodø per vecka under det första kvartalet 2016. Båda kanalerna har förlorat mellan den tredjedel  och hälften av sina lyssnare i Bodø. NRK P1 faktiskt har ökat sitt stöd från 31,5 till 42,3%, medan ungdomskanalen NRK P3 nästan blivit utplånad från 33 till 10,7 %. 

Lokalradion i Nordland, som var första fylke att stänga rikskanalernas FM, har ökat med 80% i år. NRK P1 har i allmänhet klarat sig bra och går ner från 40% till 36%, vilket innebär en minskning med 10%. Då är det mycket värre för P4 och Radio Norge. P4 går ner från 15 till 11% och Radio Norge från 13 till 9%. Det innebär en minskning med över 30% för de kommersiella nationella kanalerna i Nordland.

I dagarna stänger kommersiella P4 och Radio Norge sina FM-sändare i Møre- Romsdal och Trøndelag län. NRK stänger sina sändare i Telemark, Buskerud, Hedmark och Oppland. I december ska alla rikskanaler i Norge ha stängt sina FM-sändare, medan lokalradio, såväl den kommersiella som den ideella (närradion) fortsätter på FM.

Inför stortingsbeslutet 2011 om övergång till DAB+ menade ett av de kommersiella bolagen att det för att lyckas med DAB-satsningen måste även all lokalradio tvingas överge FM, även utanför storstäderna. Detta önskemål fick dock inte gehör i Stortinget. Med tanke på den starka opinionen mot FM-släckningen i Norge finns nu inte längre några politiska förutsättningar för en sådan inriktning.

Läs även
FM-nettet skal bestå, også etter 2022
FM-slukking stort pluss for lokalradio
Ny undersökning i Norge: Endast 3 av 10 är positiva till DAB