måndag 15 maj 2017

Ungdomar lämnar NRK efter FM-släckning

Endast en tredjedel av norrmännen är positiva till DAB-radio
Vecka 18 visade en signifikant lyssnarminskning av för både NRK P1 och NRK P3 enligt mätningar av Kantar TNS. För första gången i år, NRK P1 en daglig närvaro av mindre än 30%, närmare bestämt 29,5%. Detta är vad radionytt.no erfar sämsta resultatet NRK P1 någonsin haft på dessa mätningar, i en "normal" vecka.  Samtidigt visar opinionsmätning på oförändrat starkt motstånd mot släckningen av rikstäckande FM-radio. Läs mer

Vecka 18 är den första hela veckan där NRK inte längre på luften på FM i Hedmark, Oppland, Buskerud och Telemark och det är därför troligt att det har påverkat lyssnarsiffror. Men samma vecka föregående år fick NRK P1 33,4% stöd och det var en av de sämsta veckorna den våren. Således verkar det som NRK P1 har förlorat mer än 10% av sina lyssnare genom FM-släckningen i landet som helhet. Man ska också vara medveten många regioner har fortfarande NRK på FM!  Först i december har NRK släckt i alla regioner.

NRK P3 förlorar också lyssnare och i ännu högre grad. Förra året hade P3 12,6%, men nu endast 9,1%. Detta innebär en förlust på cirka 30% av lyssnarna för ungdomskanalen i förhållande till förra året, då alla NRK FM-sändare var påslagna. Även kanalen MP3 förlorar lyssnare i relativt stor skala.

På den positiva sidan ses en ökning av kanaler som sänder enbart på DAB. Seniorkanalen NRK P1+ har fått betydligt fler lyssnare sedan förra året, men det finns ingen förändring från vecka 17 till 18 i år. Även P13 och NRK Classic har några fler lyssnare jämfört med föregående år, men inga förändringar i anslutning till aktuella släckningar

Radionytts slutsats är att de lyssnare som NRK P1 har förlorat i stort sett har spridit sig över flera NRK kanaler (DAB), medan ungdomar helt enkelt bara försvunnit från NRK.  

I den årliga Medieundersokelsen som presenterades på Mediedagarna i Bergen förra veckan redovisar att flertalet norrmän fortfarande är emot släckningen av FM för rikstäckande radio.  55 % är negativa, 37 positiva och 14 osäkra.

Läs mer
NRK mister ungdommen i FM-slukking
om Medieundersokelsen i Stavanger Aftenblad