fredag 13 januari 2017

Hästskandal drabbar dansk public service i känsligt politiskt läge

bild: BT
Kulturministern: Transport av en anställds häst till USA är bisarr
DR-journalist John Langkilde fick sin arbetsgivare att betala för transport av hustruns häst från Danmark till Washington, då han flyttade till USA som korrespondent. Kulturminister Mette Bock (LA) kallar denna hästtransport finansierat med licenspengar för "en bisarr sak". Det kostade 70.000 kronor visar en faktura Radio24syv sett. DR har sedan erkänt att det var ett misstag och kommer inte att betala för att flytta hästen tillbaka till Danmark.


Jag tycker det låter som en mycket bisarr fall och jag kan förstå att det finns frågor om hur detta avseende, och sedan kommer vi att be DR förklara det säger Mette Bock. Hon vill DR i allmänhet bör vara mycket mer öppen. Även om ekonomiska frågor som rör personal. Det är det bästa sättet att skydda sig mot kritik. Detta är ännu en konkret möjlighet att uppmuntra öppenhet, säger hon. DR finansieras av licensavgifter, som vi tvingar alla danskar betala, och därför finns en särskild skyldighet, som jag antar att DR är medvetna om, säger Mette Bock till nyhetsbyrån Ritzau.

Riksrevisionen kräver nu svar från DR om hästtransporter. DR måste förklara om det är standardpraxis eller inte för betala utgifter som hästtransporter när korrespondenter utstationeras.

Skandalen inträffar i ett synnerligen känsligt läge då den nya alliansregeringen nyligen har signalerat att man vill skära ned på DR:s verksamhet. Fakturan kommer att ses som ett bevis på att det finns gott om pengar hos DR och därmed möjlighet att spara. Det gør det sværere for DR's venner på Christiansborg at forsvare virksomheden, säger den politiska kommentatorn Hans Engell.  Det bliver en dyr sag. For politikerne på Christiansborg bliver det et symbol på, at der er meget fedt på skelettet ude i DR-byen, säger Engell.

Läs även
Danska mediebranschen kan inte lappas och lagas längre 

Ny regering i Danmark vill minska statligt mediestöd och public service