torsdag 8 december 2016

Borgerlig oenighet om framtida public servicefinansiering i Danmark

Treklöverregeringen startar vilset inför framtidens DR
foto: dr.dk
Att den nya regeringen vill göra något åt Danmarks Radio har länge varit känt, men hur vet ingen ännu. Nye kulturministern Mette Bock (Liberal Alliance) vill sänka tv-avgiften - eller medielicensen som det heter i Danmark - med 25% fördelat på fem procent per år i fem år. Men om det kan lykkes, det kan jeg have min tvivl om, säger ministern. Detta avisas dock av tredje partiet i regeringen. Det er for firkantet at sige, at licensen skal skæres med fem procent om året. Det er ikke konservativ politik, fastslår medietalesmannen för de konservative Naser Khader. 

Vi måste först finna ut vilken public service vi vill ha, Sedan kan vi diskutera var det kan bantas och sparas, menar Khader. 

I dag ligger medielicensen på 2.460 kronor om året. 67 procent av intäkterna (ca 3,7 milliarder ) – går till DR, medan övriga medel går till går til bl.a. TV 2-regionerna, Radio24syv, filmstöd och icke-kommersiell lokal radio och tv.

En nytt mediaavtal skall utarbetas under 2018, så det kan träda i kraft 2019. Enligt Naser Khader är det avgörande att DR nu leverar ”optimal public service” i form av mer danskproducerat. Jeg vil gerne have mange flere kultur- og historieprogrammer, så vi kan se, hvad der har formet Danmark og danskheden igennem tiden. Jeg vil omvendt ikke have så mange amerikanske b-film, der ofte bliver genudsendt, säger han till DR.

Nader vill gärna ha licensen inkomstanpassad, så exemplevis studerande og pensionärer inte behöver betala detsamma som de som har ett arbete. Han vill inte ha en s.k. abonnemangssystem som Liberal Alliance tidigare har föreslagit eller att betala via skatten, som bl.a. Dansk Folkeparti vill.

Det rapporteras idag om att medietalesmannen för Folketingets största parti Mogens Jensen (s) har begärt samråd med kulturministern om regeringens planer på en privatisering av TV2 och en sänkning av medieavgiften.

Läs även